De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor u ligt het afstudeeronderzoek van mijn opleiding Master Special Educational Needs. Dit onderzoek beschrijft hoe de leesprestaties van bovenbouw leerlingen door gerichte interventies kan worden verbeterd.
Leerlingen die in de bovenbouw nog niet op AVI-9 lezen raken gedemotiveerd voor het lezen. Met dit onderzoek wil ik een antwoord vinden op de volgende vraag:
Hoe kan ik de leesmotivatie van deze leerlingen vergroten en het leesniveau verhogen?
Uit literatuur- en praktijkonderzoek blijkt dat de beste interventie om het leesniveau te verhogen het lezen in zogenaamde RALFI-groepjes is. Bij het RALFI-lezen, lezen leerlingen gedurende 5 dagen volgens een bepaalde methodiek dezelfde tekst. Hiermee blijkt de snelheid van het lezen enorm vooruit te gaan. Positieve feedback op het lezen en het functioneel maken van de leestaak hebben een positieve ontwikkeling op de motivatie.
Het onderzoek is uitgevoerd in groep 7 van obs Roelof van Wienesse te Wijdenes. Voor dit onderzoek heb ik 5 leerlingen die nog niet op AVI-9 lazen en een lage score haalden op de DMT-toets (CITO) gedurende 5 maanden gevolgd.
Al deze leerlingen laten na de interventies een positieve verbetering zien in hun ontwikkeling. Dit is gebleken door middel van het opnieuw afnemen van de AVI en DMT toetsen, observaties in de klas door een collega en een enquête ingevuld door de leerlingen uit de onderzoeksgroep.
De opbrengsten van dit onderzoek zijn reden dat er op de Roelof van Wienesse school een vervolgonderzoek wordt gedaan, om ook in andere groepen door middel van interventies het leesonderwijs te verbeteren

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk