De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een studie over de mobiliteitsontwikkeling bij kinderen met een Ernstige Meervoudige Beperking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een studie over de mobiliteitsontwikkeling bij kinderen met een Ernstige Meervoudige Beperking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doelstelling
Dit onderzoek is opgezet om meer te weten te komen over de motorische ontwikkeling bij Ernstig Meervoudig Beperkte (EMB) kinderen. De vraagstelling van dit onderzoek is: "Hoe is de mobiliteitsontwikkeling bij kinderen met een Ernstige Meervoudige Beperking vergeleken met normscores van gezonde kinderen?"

Inleiding
4.000 tot 6.000 kinderen in Nederland zijn Ernstig Meervoudig Beperkt (EMB). Onderzoek naar kinderen met een EMB is zeer beperkt. Naar de mobiliteit van EMB kinderen is nog nooit eerder onderzoek gedaan. Kinderen die zich motorisch nominaal ontwikkelen zullen zich volgens Motor Milestones ontwikkelen. Deze Motor Milestones zijn samengesteld door de BSID-II-NL (Bayley Scales Of Infant Development).

Methode
In dit onderzoek is de mobiliteit getest bij 12 EMB kinderen met verschillende aandoeningen. Dit onderzoek is gedaan aan de hand van video-observaties. Met een focusgroep is een observatieprotocol opgesteld aan de hand van de BSID-II-NL, waarbij de mobiliteitsontwikkeling is uitgelicht. Hierdoor zijn de resultaten vergeleken met de norm. Aan de hand van de opnames is het stadium van de motorische ontwikkeling van de deelnemer gescoord.

Resultaten
Uit de resultaten van het onderzoek komt naar voren dat de mobiliteit van EMB kinderen trager ontwikkeld dan bij gezonde kinderen. Dit is echter erg verschillend per aandoening en individu. Daarnaast is er geen duidelijk verband met de kalenderleeftijd van de deelnemer en het ontwikkelingsniveau van de mobiliteit.

Discussie
Er zouden meer participanten moeten deelnemen en de inclusiecriteria zal gewijzigd moeten worden om een betere patiëntenpopulatie na te bootsen. Daarnaast is het beter om onderzoek te doen naar één specifieke aandoening. Onderzoek naar meerdere aandoeningen zorgt namelijk voor te grote verschillen in de resultaten en een lage generaliseerbaarheid.

Conclusie
De mobiliteit van kinderen met een Ernstig Meervoudig Beperking ontwikkelt zich trager dan bij gezonde kinderen. Om hierover met concrete resultaten te komen is meer onderzoek nodig en aanbevolen.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk