De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Scholing oncologie

Behandelcentrum De Hazelaar, Afdeling Miró 2, te Tilburg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Scholing oncologie

Behandelcentrum De Hazelaar, Afdeling Miró 2, te Tilburg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor palliatieve zorg of revalidatie zijn cliënten al jaren welkom bij behandelcentrum De Hazelaar van Stichting De Wever. Deze cliënten worden voornamelijk geplaatst op afdeling Miró 2, een afdeling voor intensieve complexe zorg en palliatieve zorg. In samenwerking met het TweeSteden ziekenhuis (TSZ) zullen er op deze afdeling ook steeds meer cliënten opgenomen gaan worden die nog bezig zijn met chemotherapie. Om adequaat en op een veilige manier voor deze cliënten te kunnen zorgen was er scholing nodig voor de medewerkers van de afdeling. De initiële scholing stond vast. De vraag van de opdrachtgever was hoe deze scholing geborgd kan worden.

De probleemstelling geformuleerd door de opdrachtgever luide als volgt:
Ontwikkel een (bij)scholingsprogramma voor Miró 2 in het omgaan met oncologische cliënten die chemotherapie krijgen. Het (bij)scholingsprogramma hoeft niet inhoudelijk ontwikkeld te worden maar wel qua opzet en structuur.

De projectgroep heeft aan de hand van de probleemstelling 2 deelvragen opgesteld:

Deelvraag 1
Wat is op dit moment het kennisniveau van de medewerkers (verpleegkundigen, verzorgenden, helpende, voedingsassistenten, huishoudelijke dienst en coördinerende-hoofden) op afdeling Miró 2 op het gebied van oncologie cliënten met chemotherapie, met betrekking tot de zorg voor deze cliënten, zodat ze adequaat kunnen reageren op de bijwerkingen van de medicijnen die de cliënt gebruikt en de veiligheid bewaren voor zowel de cliënt, de medewerkers en ook voor familie en andere bezoekers?

Door middel van een kennistoets die door 22 medewerkers is gemaakt, is het kennisniveau van de medewerkers bepaald. Gemiddeld is bijna 80% van de vragen door de medewerkers goed beantwoord. Hierdoor kan gezegd worden dat het kennisniveau van de medewerkers met betrekking tot oncologische cliënten goed is. Er zijn een aantal vragen door veel medewerkers fout beantwoord. De projectgroep adviseert de opdrachtgever deze onderwerpen terug te laten komen in de volgende bijscholing.

Deelvraag 2
Welke manier (bijvoorbeeld frequentie, soort) van (bij-/na)scholing sluit het beste aan bij de doelgroep (verpleegkundigen, verzorgenden, helpende, voedingsassistenten, medewerkers huishoudelijke dienst en coördinerende-hoofden) op afdeling Miró 2?

De projectgroep heeft door het afnemen van een interview bij 22 medewerkers een antwoord op deze vraag proberen te krijgen. De manier waarop de afgelopen scholing is gegeven is erg goed bevallen bij de medewerkers. Deze scholing heeft namelijk gemiddeld een 8 gekregen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de medewerkers vooral een klassikale manier van scholen met veel praktijk (voorbeelden) erg prettig vinden.

Naast de onderwerpen die zijn voortgekomen uit de kennistoetsen en de interviews, zijn er door de projectgroep vervolgens nog een aantal andere aanbevelingen gedaan.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Hogeschool Verpleegkunde
PartnerBehandelcentrum De Hazelaar te Tilburg
Datum2014-12-23
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk