De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Shared Decision Making

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Shared Decision Making

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Er is onderzoek gedaan naar de toepassing van gedeelde besluitvorming in consulten met patiënten. Door de voorgaande projectgroep is een SDM model ontwikkeld om dit te verbeteren. De taak van de huidige projectgroep was om dit model te implementeren binnen twee praktijken van DOH.

Voor de implementatie is er een workshop georganiseerd voor praktijkondersteuners en is het ontworpen model uitgedeeld in de vorm van een reminderkaartje. Vervolgens hebben de praktijkondersteuners onderling de werking met het model geobserveerd.

Om de implementatie te evalueren zijn er onderzoeken gedaan. Er zijn semigestructureerde interviews afgenomen bij patiënten en consulten geobserveerd van praktijkondersteuners. Uit de observaties bleek dat de praktijkondersteuners uit de interventiegroep het SDM model beter gebruiken dan de controlegroep. Dit sloot aan bij de resultaten van de interviews. Patiënten gaven aan gedeelde besluitvorming positief te ervaren.

Ook is er een focusgroep georganiseerd, met de deelnemers van de workshop. Uit de groepsdiscussie zijn tips, tops en aanbevelingen gedaan. De tips zijn: meer kleur te geven aan de reminderkaartjes, ze te voorzien van een korte handleiding en een betere communicatie tussen huisarts en praktijkondersteuner.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Hogeschool Verpleegkunde
AfstudeerorganisatieDe Ondernemende Huisarts (DOH), Eindhoven
Datum2014-06-16
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk