De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Dyslexie protocol voor een school in psychiatrische kliniek

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Dyslexie protocol voor een school in psychiatrische kliniek

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"In de literatuur is terug te vinden dat er een grote overlap bestaat tussen ADHD en dyslexie. De overlap tussen ASS en dyslexie is niet in die mate aanwezig, er worden dan vaker leesproblemen gezien als gevolg van een onderwijstekort.
De begeleiding van deze twee groepen kinderen komt op een aantal vlakken met elkaar overeen. Ze hebben beiden baat bij structuur, duidelijkheid en een veilige omgeving, gebruik makend van gestructureerde en overzichtelijke methoden (met weinig plaatjes die kunnen afleiden). De uitleg zal kort (in kleine stapjes) en bondig moeten zijn.
Specifiek voor de begeleiding van een ADHDer geldt dat er extra gelet moet worden op de beperkte regulatie en een toegenomen impulsiviteit. Dit kan het leren in de weg zitten en daardoor leiden tot faalervaringen. Deze faalervaringen kunnen dan weer leiden tot frustraties. Daarbij zal hij behoefte hebben aan externe regulatie.
De ASSer kenmerkt zich onder andere door starheid in denken, geringere flexibiliteit en problemen in generaliseerbaarheid. Regels kunnen goed beklijven, als gevolg van de starheid in denken. Daarom zullen veel oefeningen nodig zijn om deze regels te generaliseren. Een duidelijke opbouw van de behandelsessie en terugkerende werkvormen zijn bij de ASSer extra van belang.

Geconcludeerd kan worden dat er geen bestaande dyslexieprotocollen zijn die zowel passen bij de praktijk van de kliniek, als bij de begeleiding en behandeling van kinderen met ADHD of ASS. Daarom is er, in het kader van dit onderzoek, een passend protocol ontwikkeld."

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk