De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Flipping the classroom

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Flipping the classroom

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek over het effect van Flipping the Classroom wordt beschreven hoe deze werkvorm van invloed is op de motivatie en de toetsresultaten van de leerlingen. In het literatuuronderzoek wordt antwoord gegeven op de vragen wat Flipping the Classroom is, wat de ervaringen zijn van deskundigen en welke kritieken er worden gegeven op Flipping the Classroom. Er is gebruik gemaakt van diverse bronnen voor het literatuuronderzoek. Het praktijkonderzoek is uitgevoerd op een VMBO-school in een tweede klas op kaderniveau. De controlegroep betreft een parallelklas van hetzelfde niveau en leerjaar.
De interventie vindt plaats door middel van ingesproken presentaties, gemaakt via Prezi. Tevens wordt een Facebook groepschat opgestart waarbij de leerlingen de kans krijgen om buiten de lessen met de docent en klasgenoten te kunnen discussiëren over de stof. Voor het onderzoek heb ik gebruik gemaakt van een gevalideerde motivatie-enquête, observaties van de lessen, interviews en een analyse van de toetsresultaten.
De resultaten van de uitvoering van Flipping the Classroom zijn goed. De leerlingen en de uitvoerend docent ervaren de werkvorm als positief. De motivatie van de leerlingen is verbeterd en de toetsresultaten zijn door Flipping the Classroom gestegen. Docenten die nog geen of weinig ervaring hebben met onderwijsvernieuwingen zijn niet enthousiast over Flipping the Classroom, terwijl de uitvoerend docent juist erg te spreken is over de werkvorm.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLeraar Algemene Economie (Sittard)
AfdelingFontys Lerarenopleiding Sittard
PartnerEmmacollege Heerlen
Datum2015-05-12
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk