De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De manier van kranten lezen verandert. Kranten worden anders ingedeeld. Via mobiele applicaties kan je zelfs je eigen nieuws samenstellen. Je hoeft slechts aan te geven waarin je geïnteresseerd bent.

De manier van tv-kijken verandert. Waar mijn ouders vroeger om acht uur voor de tv moesten zitten voor het acht uur journaal, kijken ze dat nu net zo fijn om half 9. Wij hebben namelijk zo'n nieuwe tv, zo een die op het internet kan. Veel van deze nieuwe tv's hebben ook applicaties. Sterker nog: op veel zijn de apps waarmee je zo gemakkelijk programma's kan terugkijken al geïnstalleerd. Daarnaast zijn veel van de programma's te bekijken op je smartphone, tablet en laptop. Een amusement programma of mooie nieuwsdocumentaire of reportage, je kijkt ze zo simpel terug.

En hoe zit dat bij de radio? Hoe gemakkelijk kan je hier de gemaakte pareltjes (terug)luisteren? Hoe staat het eigenlijk met de ontwikkelingen bij dit medium? Deze vragen kwamen bij mij op toen ik een onderwerp zocht voor dit vakreflectieproduct. Het is toch het medium van mijn keuze. Dus waar ligt daar nou de toekomst? In deze tijd is zo ontzettend veel mogelijk en voor mijn gevoel gebeurt er zo weinig in radioland. Dat een radiozender een applicatie heeft voor smartphones is nu standaard. Alleen na deze ontwikkeling lijkt de radiomarkt stil te staan.

Is dat zo? De komende pagina's neem ik u graag mee met mijn zoektocht. De zoektocht naar de ontwikkelingen binnen de radiowereld. Staat de markt stil of wordt er achter de schermen keihard gewerkt aan een totaal nieuwe radio-omgeving? Hoe kan je de kracht van radio behouden en toch innoveren?

Om antwoord te krijgen op deze bovenstaande vragen maak ik gebruik van een hoofdvraag en van enkele deelvragen. Zo kan ik doelgerichter op onderzoek uit en kan ik doelgerichter antwoorden. Hier volgt mijn hoofdvraag. Op de volgende pagina leg ik verder uit wat ik hiermee bedoel:
'Spotify als nieuwsmedium?'

Dit zijn mijn deelvragen. Deze vragen gaan mij helpen een beter beeld te krijgen van het radiolandschap.
1. Is er de laatste twee jaar een groots innovatief radioproject geweest in Nederland? Ja, wat? Nee, waarom?
2. Waar wordt waar momenteel aangewerkt in het Nederlandse radioland?

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Hogeschool Journalistiek
Datum2014-12-23
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk