De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hoog-presterende leerlingen

Talenten leren ontwikkelen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Hoog-presterende leerlingen

Talenten leren ontwikkelen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"Hoog-presterende leerlingen komen in elke klas voor en worden vaak over het hoofd gezien. Ze hebben geen moeite met de stof en verstoren de les niet. Maar een aantal is allang afgehaakt in het onderwijsproces. Dat is te zien aan een verslapte aandacht tijdens de les, een traag werktempo of onkunde in het aanbrengen van organisatie in hun werk. Mogelijk wordt hun talent onvoldoende aangesproken

Ik voerde daarom zes weken lang een actie-onderzoek uit in de klas. Uit het onderzoek bleek dat deze leerlingen taakgerichter gingen werken nadat ze onderwijs kregen waarin aanpassingen waren aangebracht op het niveau van taak en de instructie omtrent het leerproces. Een interessant resultaat uit het onderzoek was dat de hoog-presterende leerlingen nog taakgerichter gingen werken toen er rekening werd gehouden met hun leerstijl.

Ik pleit, vanwege dit onderzoek, voor een andere kijk op deze leerlingen, en wel schoolbreed: voor een handelingsgerichte benadering. We kunnen kijken naar de hoogbegaafdheidstheorie om deze effectief in te zetten bij hoog-presterende leerlingen met werkhoudingsproblemen, zonder ingrijpende trajecten of externe diagnoses. Op deze manier kan adaptief onderwijs ingezet worden om alle leerlingen naar vermogen te laten presteren en ook de hoog-presterende leerlingen hun talenten te laten ontwikkelen."

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk