De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Pedagogisch handelen in relatie tot sociaal-emotionele ontwikkelingsmethode 'Goed gedaan'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Pedagogisch handelen in relatie tot sociaal-emotionele ontwikkelingsmethode 'Goed gedaan'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van de zorgplicht sociale veiligheid. Deze zorgplicht stelde dat iedere school goed beleid moet voeren ten aanzien van de sociale veiligheid. Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in het pedagogisch handelen van de leerkrachten tijdens de lessen met de methode ‘Goed gedaan’ om zo een veilig sociaal-emotioneel klimaat te kunnen waarborgen. Om dit doel te kunnen bereiken is gezocht naar theoretische onderbouwing vanuit sociaal-emotionele ontwikkeling, pedagogisch klimaat, pedagogisch handelen, doorlopende leerlijnen en de sociaal-emotionele ontwikkelingsmethode ‘Goed gedaan’. Deze theoretisch neerslag leidde uiteindelijk tot de hoofdvraag:

‘Welke aspecten van het pedagogisch handelen die bijdragen aan een veilig sociaal-emotioneel klimaat, zijn zichtbaar bij leerkrachten van de onderzoeksschool tijdens de lessen van de sociaal-emotionele ontwikkelingsmethode ‘Goed gedaan’?’

Om de hoofdvraag te beantwoorden werden drie instrumenten ingezet: vragenlijsten, observaties en interviews. Dit leidde uiteindelijk tot twee conclusies: De aspecten van pedagogisch handelen die de leerkrachten inzetten tijdens de lessen zijn; de drie componenten in de relatie tussen leerkracht en leerling (Hoeben et al., 2010), Het ABC-schema (Sipman, 2014), belonen en het voeren van individuele gesprekken. Daarnaast werd duidelijk dat de methode ‘Goed gedaan’ niet door alle leerkrachten wordt ingezet.

De belangrijkste aanbeveling is dat wanneer één lijn wordt getrokken in de afspraken binnen het team, dit tot verbetering van het sociaal-emotionele klimaat zou kunnen zorgen. Hiervoor zou het team opzoek kunnen gaan naar nieuwe handvatten of methodes op gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLeraar basisonderwijs
AfdelingFontys Hogeschool Kind en Educatie
Datum2017-04-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk