De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Assessment of the echogenicity of the Masseter and Temporalis muscles

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Assessment of the echogenicity of the Masseter and Temporalis muscles

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Introductie: Risico’s voor het krijgen van een beroerte of voor het ontwikkelen van dementia is evenredig gerelateerd aan de kauwfunctie. Musculoskeletal ultrageluid(MSU) kan worden gebruikt om de kauwspieren te beoordelen. Door het meten van de echogeniciteit kan de kwaliteit van een spier worden bepaald. Dit geeft informatie over de samenstelling van een spier. Het doel van deze studie was het beoordelen van de echogeniciteit van de Masseter en Temporalis spieren en de invloed van Body Mass Index (BMI), geslacht en voorkeurskauwzijde.

Methode: 102 participanten in de leeftijd van 20 tot 26 jaar zijn gemeten. Afbeeldingen van de Masseter en Temporalis werden genomen en er werd gevraagd naar voorkeurskauwzijde. Voor het bepalen van de echogeniciteit werden de afbeeldingen geanalyseerd met ImageJ. Statistische analyse werd gedaan in SPSS.

Resultaten: 102 participanten zijn gemeten (53 vrouwen, 49 mannen), met twee apparaten, waarvan device 1 werd gebruikt om referentiewaarden te bepalen. Echogeniciteit gemiddelde (N=43) van Device 1 van de Masseter spier bij vrouwen was 82,4±11,68 en bij mannen 70,4±10,97. De echogeniciteit van de Temporalis spier was voor vrouwen 81,7±14,21 en voor mannen 74,7±10,97. In vergelijking met mannen (N=17, M=67,5, SD=121,98) hadden vrouwen (N= 26, M=81,3, SD=12,70) een significant hogere echogeniciteit van de Masseter spier aan de voorkeurskauwzijde (p-waarde=0,001). Voor de niet-voorkeurskauwzijde werd er geen significant verschil gevonden maar een trend met p-waarde van 0,058). Voor de Masseter spier (N=43) was er een significant verschil tussen de voorkeurskauwzijde (M=75,9, SD=14,38) en niet-voorkeurskauwzijde (M=80,1, SD=14,55) (p-waarde=0.048). In de Temporalis spier is geen significant verschil gevonden (p-waarde=0.359)

Conclusie: De echogeniciteit van de kauwspieren was hoger bij vrouwen in vergelijking met mannen. Voor de Masseter spier is een significant verschil tussen voorkeurskauwzijde en niet-voorkeurskauwzijde met N=43. In de gehele participantenpopulatie werden geen significante verschillen gevonden tussen voorkeurskauwzijde en niet-voorkeurskauwzijde bij zowel de Masseter als de Temporalis.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2016
TypeBachelor
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk