De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Publieksonderzoek 't Speelhuis 2005

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Publieksonderzoek 't Speelhuis 2005

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Uitgangssituatie
Theater 't Speelhuis heeft geconcludeerd dat de bezoekersaantallen tegenvallen over de laatste jaren. Met haar huidige faciliteiten, diensten en voorstellingen trekt het Helmondse theater te weinig bezoekers. Een van de oorzaken die hieraan ten grondslag ligt, is dat Theater 't Speelhuis onvoldoende op de hoogte is van de behoeften van de inwoners van de regio Helmond en omgeving.

Doelstelling
Theater 't Speelhuis als organisatie zo nauwkeurig mogelijk in kaart brengen. Wanneer bestaande gegevens hierin tekort schieten aan de hand van onderzoek achterhalen wat de wensen en behoeften zijn van de huidige bezoekers en wat zij als sterke en zwakke punten van 't Speelhuis ervaren. Met name de reden dat potentiële bezoekers 't Speelhuis niet bezoeken is interessant. We willen achterhalen wat de beeldvorming van deze groepen ten opzichte van 't Speelhuis is. Op basis van alle onderzoeksresultaten adviezen formuleren en kijken op welke manier communicatie een rol kan spelen om de huidige bezoekers beter te bedienen en nieuwe bezoekers binnen te krijgen. Deze informatie wil het theater gebruiken, om het beleid voor de komende jaren hierop aan te laten sluiten.

Onderzoek
Nadat we aan de hand van deskresearch een beter beeld van 't Speelhuis en de theaterbranche in het algemeen hebben gekregen, zijn we gestart met kwalitatief onderzoek in de vorm van interviews. Eerst hebben we medewerkers van 't Speelhuis ondervraagd. Als pluspunten werden met name het knusse en unieke van het theater genoemd, evenals de betrokkenheid van het team. Met name de beperkingen van het gebouw en de zaal werden als minpunten opgemerkt.
Hierna wilden we graag weten hoe bezoekers van 't Speelhuis over het theater denken. We hebben dit gedaan aan de hand van groepsgesprekken met drie groepen bezoekers: huidige bezoekers, oud-bezoekers en potentiële bezoekers (de potentials). De conclusies die we uit deze gesprekken hebben gehaald hebben we vervolgens als aanknopingspunten gebruikt voor ons kwantitatieve onderzoek, een enquête. We hebben de enquête in tweevoud opgesteld. Deel een was bestemd voor huidige bezoekers en deel twee voor potentials. Door middel van dit onderzoek hebben we veel kunnen achterhalen met betrekking tot beide doelgroepen. Zo kunnen we een beeld vormen van de doelgroepen omdat we een aantal algemene gegevens hebben verzameld. Ook weten we het een en ander met betrekking tot het theaterbezoek en de behoeftes daaromtrent. Belangrijke zaken zijn verder:
• Dat er veel onduidelijkheid is over een aantal zaken van 't Speelhuis. Zo weet een grote groep niets van het abonnementsysteem, de gratis garderobe, de aanwezigheid van een theatercafé, verbeteringen sinds de verbouwing, etc.
• Dat men theater 't Speelhuis ziet als een klein, knus en intiem theater
• Dat zowel huidige bezoekers als potentials de volgende media belangrijk vinden met betrekking tot de informatievoorziening van 't Speelhuis:
- Seizoensbrochure
- Advertenties in kranten en weekbladen, met name het Eindhovens Dagblad, Nieuwsblad Traverse / Peelbode, de Trompetter en het Zondagsnieuws
- Affiches en billboards (zowel in en om 't Speelhuis als langs de weg)

Aanbevelingen
Naast een aantal praktische aanbevelingen, hebben we een tweetal positioneringstrategieën geformuleerd voor 't Speelhuis. Hierbij richt een strategie zich op het feit dat 't Speelhuis een uniek theater is dat niet te vergelijken is met de concurrentie. De andere strategie houdt in dat 't Speelhuis ervoor moet zorgen dat de huidige bezoekers en de potentials allemaal op de hoogte worden gebracht van de voordelen die 't Speelhuis biedt. We adviseren een combinatie van de twee strategieën.
Voorwoord
Voor u ligt onze scriptie waar we de afgelopen 19 weken met veel enthousiasme en plezier aan hebben gewerkt. Onze opdracht was het uitvoeren van een publieksonderzoek voor theater 't Speelhuis. We zijn van mening dat dit rapport een bruikbaar naslagwerk heeft opgeleverd, aan de hand waarvan 't Speelhuis een deel van haar beleid voor de komende jaren op af kan stemmen.

We willen een ieder bij Theater 't Speelhuis bedanken voor de grenzeloze medewerking die aan ons verleend is. In het bijzonder willen we de heer Loek Muijsenberg van de afdeling publiciteit van Theater 't Speelhuis en directeur Theo Inniger bedanken voor alle manieren van ondersteuning gedurende onze stage. Verder willen we Hera Bombeeck en Miriam Keijsers bedanken voor de vele uren die ze beschikbaar waren voor ons.

Vervolgens willen we onze begeleider van school, Wim Janssen, bedanken voor zijn hulp en opbouwende kritiek. Ook Bart Emans is ons erg van dienst geweest voor zijn hulp bij het verwerkingsprogramma SPSS.

Tenslotte willen we de afdeling Statistiek van de gemeente Helmond, in het bijzonder Truus Ruys, bedanken voor haar deskundige hulp en beschikbaarheid van werkplaatsen.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Hogeschool Communicatie
PartnerTheater 't Speelhuis
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk