De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Entertainmentgames in het geschiedenisonderwijs

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Entertainmentgames in het geschiedenisonderwijs

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De centrale onderzoeksvraag voor dit onderzoek luidt als volgt:
“Kun je met entertainmentgames historische begrippen aan doelgroepen, in dit geval onderbouwleerlingen, overbrengen?” Deze zal ik trachten te beantwoorden met behulp van verschillende deelvragen.

Allereerst zal ik in Hoofdstuk 1 beginnen met theorie te beschrijven omtrent games in het onderwijs. Deze spits ik vervolgens toe op games in het geschiedenis onderwijs. Ik zal het verschil uitleggen tussen serious games en entertainmentgames en proberen duidelijk te maken waarom ik kies voor een entertainmentgame voor dit onderzoek.
Hoofdstuk 2 richt zich op de motivatie om games in te zetten in het geschiedenisonderwijs.
Hierbij verwijs ik naar een aantal onderzoeken en naar het boek geschiedenisdidactiek van Wilschut e.a. In dit hoofdstuk zal ik ook beargumenteren waarom games geschikt zijn om begrippen aan te leren binnen het geschiedenisonderwijs.
In hoofdstuk 3 zal ik een korte beschrijving van de game geven die gebruikt wordt voor dit onderzoek en de koppeling naar de schoolpraktijk. Verder licht ik hier de voordelen van deze game toe. In dit hoofdstuk zal ik laten zien waarom déze game geschikt is om leerlingen begrippen aan te leren binnen het geschiedenisvak. Op basis van een aantal gegevens zal ik uiteindelijk in hoofdstuk 4 een aantal conclusies proberen te trekken uit de gegevens. De cijfers en behaalde resultaten lijken mijn hypothese te bevestigen dat games in te zetten zijn binnen het geschiedenisonderwijs.
Hoofdstuk 5 bevat de conclusies van alle voorgaande hoofdstukken en de beantwoording van mijn hoofdvraag. Ik ga hierbij in op de praktische zaken bij de voorbereiding, de uitvoering en trek hieruit mijn
conclusies.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLeraar Geschiedenis (Sittard)
AfdelingFontys Lerarenopleiding Sittard
PartnerCharlemagne College Landgraaf
Datum2015-05-19
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk