De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Welke screeningtesten hebben een voorspellende waarde voor het krijgen van blessures aan de onderste

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Welke screeningtesten hebben een voorspellende waarde voor het krijgen van blessures aan de onderste

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Binnen de fysiotherapie ontbreekt het aan een duidelijk screeningsprotocol waardoor intrinsieke risicofactoren niet worden geïdentificeerd. Zo kan het zijn dat grote talenten niet doorgroeien tot volwaardige profvoetballers vanwege ernstige blessures.
Doel: Het doel van deze literatuurstudie is om een onderzoeksprotocol te ontwerpen ter preventie van blessures aan de onderste extremiteit bij jonge talentvolle voetballers.
Methode: In de database Pubmed is tot 3 oktober 2013 gezocht naar relevante artikelen. Inclusiecriteria waren: full-text beschikbaar, geschreven in Engelse of Nederlandse taal en relevant voor de onderzoeksvraag. Voor deze literatuurstudie zijn prospectieve cohortstudies geïncludeerd die vervolgens op methodologische kwaliteit beoordeeld zijn.
Resultaten: Achttien artikelen zijn geïncludeerd voor deze literatuurstudie. Voor blessures aan de onderste extremiteit, voorste kruisband, knie, hamstring, lies en enkel zijn voorspellende waardes gevonden. Belangrijke screeningtools voor het voorspellen van blessures zijn de Star Excursion Balance Test, Single Leg Balance test, Drop Vertical Jump, weight-bearing lunge, spierkracht asymmetrie, gewrichtslaxiteit, leeftijd, blessures in de voorgeschiedenis en hoge variatie in postural sway.
Conclusie: De screeningtools die zoals hierboven beschreven kunnen gebruikt worden als screeningtool ter preventie van blessures aan de onderste extremiteit bij jonge talentvolle voetballers. Toekomstige onderzoeken op cohorten van groter formaat en met langere follow-up kunnen van toegevoegde waarde zijn.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk