De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Verminderen van extracardiale uptake bij een myocard-perfusie SPECT-CT

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Verminderen van extracardiale uptake bij een myocard-perfusie SPECT-CT

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding
Extracardiale uptake (ECU) bij een Myocardperfusie Single Positron Emission Computed Tomography (MP SPECT) kan de beoordeling van een MP SPECT bemoeilijken. Het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen (patiëntvoorbereidingen) na toediening van het radiofarmacon en voorafgaand aan de acquisitie kan de mate van ECU beïnvloeden. In het huidige onderzoek is het effect van het consumeren van patiëntvoorbereidingen op de extracardiale uptake bij een MP SPECT-CT rust- en inspanningsonderzoek met 99mTc-Tetrofosmine onderzocht.
Methode
In het huidige onderzoek participeerden 278 patiënten. De 278 patiënten werden op basis van een planning verdeeld over vijf groepen. Iedere groep kreeg een patiëntvoorbereiding toegewezen. De patiëntvoorbereidingen waren het SKB-protocol, 100 ml bronwater met koolzuur, 250 ml volle melk, 100 ml cola of 20 g chocolade. De patiëntvoorbereiding werd na het toedienen van 400 MBq 99mTc-Tetrofosmine geconsumeerd. De geconstrueerde splash- en bull’s-eye-beelden werden door twee nucleair geneeskundigen blind op de mate van ECU beoordeeld. De resultaten van alle patiëntvoorbereidingen werden middels een Chi-kwadraat toets op statistisch significante verschillen getoetst.
Resultaten
De patiëntvoorbereiding met cola vertoonde bij de rustonderzoeken en fysieke inspanningsonderzoeken relatief het minst ECU. Het bronwater met koolzuur vertoonde bij de rustonderzoeken en fysieke inspanningsonderzoeken relatief het vaakst storende ECU. Bij de farmaceutische inspanningsonderzoeken vertoonde de patiëntvoorbereiding met het bronwater met koolzuur relatief het minst vaak ECU en storende ECU. Andere patiëntvoorbereidingen vertoonden vaker ECU die niet storend was. Er was geen statistisch significant verschil in de mate van ECU tussen het SKB-protocol en bronwater, melk, cola of chocolade.
Conclusie
Het consumeren van een sandwich, bronwater, melk, cola of chocolade heeft geen effect op de mate van ECU bij een MP SPECT-CT met 99mTc-Tetrofosmine. Dit geldt zowel voor de rustonderzoeken, fysieke inspanningsonderzoeken als farmaceutische inspanningsonderzoeken

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingMBRT
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk