De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een brug slaan tussen ontwerp en realiteit

Een praktische aanpak voor het gebruik van open geodata in Revit voor actuele en nauwkeurige 3D-omgevingsinformatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Een brug slaan tussen ontwerp en realiteit

Een praktische aanpak voor het gebruik van open geodata in Revit voor actuele en nauwkeurige 3D-omgevingsinformatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Er is veel openbare geografische data beschikbaar in Nederland die tijdens de ontwerpfase van bouwprojecten kan worden gebruikt om 3D-contextmodellen en 2D-situaties te creëren. Het gebruik van deze data binnen Revit is een belangrijke stap om een allesomvattende omgeving te creëren binnen een BIM-omgeving. Dit biedt extra inzichten in het ontwerp en heeft hierdoor vele voordelen. In de praktijk is dit helaas nog niet eenvoudig te realiseren.
Het doel van dit onderzoek is een praktisch stappenplan te creëren dat beschrijft hoe specifieke bronnen geodata binnen Revit kunnen worden toegepast. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: "Hoe kan Nederlandse open geografische data binnen Revit worden gebruikt om 2D-situatietekeningen te produceren met afleesbare data en een 3D-omgeving van het gebouw te schetsen?" Dit stappenplan kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het aanvragen van omgevingsvergunningen en het maken van renders. Het voordeel hiervan is dat elk project wordt uitgewerkt en weergegeven in een situatie die de werkelijkheid zo goed mogelijk weerspiegelt.
Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen: literatuuronderzoek en empirisch onderzoek. Het literatuuronderzoek fungeert als voorbereiding en geeft antwoord op vragen als: "wat is er al mogelijk?" en "wat speelt er?". Het empirisch onderzoek dient als testfase, waarbij de beste manieren van werken worden bepaald. Uit het onderzoek is een concreet stappenplan ontstaan dat een aantal relevante geodata bronnen heeft geïdentificeerd en vervolgens geïntegreerd in Revit. Hieruit zijn 2D- en 3D-situaties ontstaan met deels (RD-coördinaten en hoogtematen) afleesbare geoinformatie.
Het stappenplan beschrijft stap voor stap het proces dat gevolgd moet worden en is eenvoudig te volgen voor iedereen, bovendien komen er buiten Autodesk producten, geen kosten bij kijken. Dit stappenplan is specifiek gericht op de medewerkers van Vibes, maar kan ook door andere geïnteresseerde worden gebruikt.

Toon meer
OrganisatieHAN University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
AfdelingAcademie Built Environment
PartnerVibes Building Engineers
Datum2024-05-28
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk