De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoeksrapport Allesbinder

Verkennend onderzoek naar de verbinding tussen jongeren en ondernemers van het Honigcomplex in opdracht van Allesbinder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoeksrapport Allesbinder

Verkennend onderzoek naar de verbinding tussen jongeren en ondernemers van het Honigcomplex in opdracht van Allesbinder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Allesbinder is een organisatie van de HAN die gevestigd is in de wijk Oud-West in Nijmegen. Deze organisatie leidt sociale professionals op om problemen aan te pakken die spelen in de participatiesamenleving. Na de sluiting van de Honigfabriek is de Honig een culturele hotspot geworden met de creatieve ondernemingen die zich gevestigd hebben in het Honigcomplex.
De jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar die in de buurt van de Honig wonen, worden niet betrokken door ondernemers bij het Honigcomplex. De vraag die is ontstaan in de praktijk is hoe deze jongeren op een positieve manier betrokken kunnen worden, zodat de jongeren en ondernemers van elkaar kunnen profiteren.
Het doel van dit onderzoek is om kennis en inzicht te verwerven over de behoeften van jongeren in de leeftijd tussen 12 en 16 jaar en ondernemers op het Honigcomplex ten opzichte van het verbinden met elkaar, zodat zij van elkaar kunnen profiteren. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: “Hoe kunnen de jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar uit de straten die zich direct aan het complex bevinden en de ondernemers van het Honigcomplex zich met elkaar verbinden, zodat ze van elkaar kunnen profiteren?”
Om een antwoord te kunnen geven op de onderzoekvraag is kwalitatief onderzoek gedaan. De ondernemers van het Honigcomplex, de jongeren en opvoeders in de buurt van de Honig, sociale professional van Allesbinder en Tandem hebben deelgenomen aan dit onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat zowel jongeren, opvoeders als ondernemers open staan voor het realiseren van een fysieke plek op het Honigcomplex. Om een verbinding tussen de jongeren en ondernemers tot stand te laten komen, kunnen de jongeren klusjes en taken doen voor de ondernemers, in ruil voor een fysieke plek op de Honig. In een vervolgonderzoek is het mogelijk om de haalbaarheid en realiseerbaarheid van een fysieke plek op lange termijn te onderzoeken. Hiervoor kan een tevredenheidsonderzoek plaatsvinden tussen ondernemers van het Honigcomplex en de buurtbewoners.
Er is aanbevolen om de jongeren in gesprek te laten gaan met de beheerder van het Honigcomplex over de invulling van de fysieke plek om zo de verbinding tussen de jongeren en het Honigcomplex te stimuleren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingPedagogiek
AfdelingAcademie Mens en Maatschappij
PartnerAllesbinder
Datum2016-05-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk