De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De mate van zelfeffectiviteit van orthopedische cliënten in het ZZG Herstelhotel

De mate van zelfeffectiviteit van orthopedische cliënten in het ZZG Herstelhotel

Samenvatting

Inleiding: Tegenwoordig wordt steeds vaker bewezen dat zelfeffectiviteit een belangrijke rol speelt tijdens het revalidatieproces. “Zelfeffectiviteit kan worden geformuleerd als de overtuiging van een persoon dat hij/zij in staat is om bepaald gedrag of een bepaalde handeling succesvol uit te voeren” (Duijvendijk, 2009, p. 6).
Doel: Het managementteam van het ZZG Herstelhotel wilde inzicht krijgen in de zelfeffectiviteit van de orthopedische cliënten. In welke mate is de zelfeffectiviteit aanwezig bij cliënten en hoe ervaren de cliënten hun zelfeffectiviteit gedurende het revalidatieproces.
Methode: Het betreft een panelonderzoek met een selecte steekproef van tien orthopedische cliënten die gedurende zeven achtereenvolgende dagen een vragenlijst in de vorm van een dagboek hebben ingevuld. Vijf cliënten hebben na het invullen van het dagboek deelgenomen aan een semigestructureerd interview, waarin de ervaringen van cliënten zijn geëvalueerd.
Resultaten: Uitgedrukt in een rapportcijfer scoorden de cliënten aan het begin van de revalidatie een 5,8 en na één week een 6,4 op de mate van de zelfeffectiviteit. Er is een verband tussen de zelfeffectiviteit, het vertrouwen van de cliënt, de activiteit en de energie die een cliënt in de revalidatie steekt. Ook is er een verband tussen de stimulatie vanuit de professionals, paramedici, verpleging en verzorging en de hoeveelheid tijd die de cliënten besteden aan het behalen van hun revalidatiedoelen.
Het vertrouwen van de orthopedische cliënten in het zelfstandig uitvoeren van activiteiten groeide gedurende de revalidatieperiode. Positieve gebeurtenissen vergroten het vertrouwen van cliënten. Als cliënten negatieve gebeurtenissen ervaren, daalt het vertrouwen van cliënten en duurt het een tijdje voordat dit vertrouwen weer hersteld is.
Discussie: De cliënten scoorden over het algemeen een voldoende op de zelfeffectiviteit bij opname. Cliënten met een hoge zelfeffectiviteit hebben meer zelfvertrouwen, steken meer energie in de revalidatie en zijn actiever. Stimulatie vanuit de professionals heeft een positief effect op het werken aan de revalidatiedoelen. De cliënten beleefden verschillende ervaringen rondom het stimuleren en motiveren van de professionals, medebewoners, familie en de omgeving van het ZZG Herstelhotel.
Conclusie: De cliënten gaven aan dat hun zelfeffectiviteit groeide gedurende het revalidatieproces. Dit groeide onder andere door stimulatie en motivatie van verpleging/verzorging en paramedici. Daarnaast waren er ook individuele ervaringen en omstandigheden van invloed op de mate van zelfeffectiviteit.

Toon meer
OrganisatieHAN University of Applied Sciences
OpleidingErgotherapie
AfdelingAcademie Paramedische Studies
PartnerZZG Herstelhotel
Datum2016-06-22
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk