De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Voedingssupplementen binnen sportclub Exercise

onderzoek naar de effectiviteit van voeding en voedingsupplementen bij mannen die trainen gericht op spierbouw bij sportclub Exercise

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Voedingssupplementen binnen sportclub Exercise

onderzoek naar de effectiviteit van voeding en voedingsupplementen bij mannen die trainen gericht op spierbouw bij sportclub Exercise

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Veel mannen in Nederland fitnessen op sportscholen en doen krachttraining met als doel spieropbouw. Met het idee de spieropbouw te versnellen wordt gebruik gemaakt van voedingssupplementen. Na een publicatie over afwijkende samenstellingen van voedingssupplementen van de Body & Fitshop is er twijfel bij gebruikers ontstaan over de effectiviteit van de supplementen. Sportclub Exercise verkoopt voedingssupplementen van de body & fitshop aan zijn klanten en wil daarom weten wat de effectiviteit van supplementen is en of ze daadwerkelijk wel nodig zijn om tot een goede sportprestatie te komen.
Methode: In het literatuuronderzoek is er onderzocht wat de optimale manier van voeden op het gebied van macro- en micronutriënten en timing is. Vanuit de praktijk is er onderzocht wat het supplementgebruik is onder mannen die trainen bij sportclub Exercise met als doel spieropbouw. Hierbij is gebruik gemaakt van kwantitatief onderzoek onder tien mannen die trainen bij sportclub Exercise.
Resultaten: De basisvoeding bestaat uit macronutriënten en hierbij mogelijk meer eiwitten en koolhydraten. De juiste timing van voeding is belangrijk door het eten van goede voeding voor en na een training. Door een correcte timing kan de glycogeenvoorraad beter herstellen en wordt spierherstel bevordert.
Op het gebied van micronutriënten is er weinig tot niets bewezen dat bepaalde stoffen kunnen leiden tot een verbetering in de sportprestatie. Het supplement creatine is een van de meest effectieve supplement dat er op dit moment bekend is.
Uit het praktijkonderzoek blijkt dat de mannelijke sporters veel gebruik maken van suppletie, de suppletie zorgt ervoor dat de inname van macro- en micronutriënten verhoogt wordt terwijl deze zonder suppletie al voldoende tot te hoog was. De timing van de inname is echter onvoldoende: de tijdstippen waarop gegeten wordt zijn niet correct en de hoeveelheden die worden genuttigd zijn over het algemeen te hoog bij eiwit en te laag voor koolhydraten.
Conclusie: Voeding speelt een belangrijke rol bij sporters, een hogere inname aan macro- en micronutriënten dan aanbevolen werkt echter niet. De aanbevelingen kunnen grotendeels tot volledig met reguliere voeding behaald worden, supplementgebruik is daarom grotendeels overbodig bij de sporters aangezien hun inname met de reguliere voeding al voldoende was. De timing van de sporters uit het praktijkonderzoek is incorrect, hier valt nog winst te behalen. Het tijdstip van eten moet verbeterd worden en de maaltijden die genuttigd worden moeten veranderen: meer koolhydraten en minder eiwitten.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Voeding en Diëtetiek
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk