De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwerpen objectief meetinstrument voor de voet

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwerpen objectief meetinstrument voor de voet

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De universiteit van Stellenbosch in Zuid Afrika wil voor onderzoek bij 6 tot 16 jarigen naar de standsveranderingen in de voet een betrouwbaar meetinstrument dat zonder elektriciteit of onderhoud een aantal maanden in de Afrikaanse townships gebruikt kan worden. Het meetinstrument moet in staat zijn de hoogte van de os naviculare, de varus/valgus deviatie van de calcaneus en de varus/valgus deviatie van de hallux te meten.
De doelstelling van dit project is om dit meetinstrument te ontwerpen en bouwen zodat het onderzoek van de universiteit van Stellenbosch uitgevoerd kan worden.
Naar aanleiding van de analyse is een methode gekozen om de neutrale stand van de voet vast te stellen. Hierdoor kunnen de gegevens die uit de metingen komen, eenduidig worden geïnterpreteerd. Daarnaast is bekeken wat de minimale en maximale afmetingen zijn van de voet. Dit is noodzakelijk omdat dit de afmetingen van het meetinstrument beïnvloed. Tot slot zijn in de analyse de benodigde referentiepunten voor een meting bepaald zodat de benodigde botpunten op betrouwbare wijze gemeten kunnen worden.
Na een brainstormfase zijn verschillende concepten geproduceerd. Aan de hand van de kardinale methode is een concept gekozen. Dit concept bestaat uit een basis waar de voet op geplaatst wordt. Het os naviculare en calcaneus meetinstrument zijn beide bevestigd op de basis, het hallux meetinstrument dat op de mediale zijde van de voet wordt geplaatst is los van de basis. Tijdens de materializatiefase die volgde zijn verschillende prototypes en spuugmodellen gecreëerd en getest. Na elke test is het prototype geëvalueerd en werd het concept en de bouwtekeningen aangepast. Het uiteindelijke prototype bestaat nog steeds uit dezelfde onderdelen als het concept, echter wordt het hallux meetinstrument nu op de bovenzijde van de voet geplaatst om te voorkomen dat voetvervormingen de meting beïnvloeden. Ook is het naviculare meetinstrument aangepast met een doorzichtige meetlat die het aflezen van de hoogte vergemakkelijkt. Het calcaneus meetinstrument is aangepast zodat de hoek van het achterbeen en de hiel beter kunnen worden afgelezen t.o.v. de basis. Daarnaast zijn de gekozen materialen veranderd. In eerste instantie was de basis voornamelijk van hout. Dit is nu een polycarbonaat ondergrond met aluminium machineprofielen die als rails dienen, dit zodat het ontwerp licht is en van robuust, slijtvast materiaal.
Het prototype dat gebouwd is moet nog een aantal aanpassingen ondergaan voordat het in gebruik genomen kan worden. Zo moet een nauw gat van het os naviculare meetinstrument verbreed worden zodat het meetinstrument niet meer kan blijven hangen op eenzelfde hoogte. Verder moet er een betrouwbaarheidsonderzoek komen met het geoptimaliseerde meetinstrument om te bewijzen dat het wetenschappelijk verantwoord is om het door de universiteit van Stellenbosch te laten gebruiken.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk