De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Voetprothese na trauma

een voetprothese die moet dienen als hulpmiddel om te kunnen voetballen na een transmetatarsale amputatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Voetprothese na trauma

een voetprothese die moet dienen als hulpmiddel om te kunnen voetballen na een transmetatarsale amputatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het komt voor dat mensen geboren worden zonder voorvoet. Dit houdt in dat diegenen geboren zijn zonder tenen (digiti) en een deel van de middenvoetsbeentjes (ossa metatarsalia). Het kan ook voorkomen dat een persoon zijn voorvoet verliest bij een ongeluk. Dit is het geval bij de patiënt waar deze casus over gaat.
Op 5 september 1997 heeft de patiënt een ongeluk gehad waarbij hij zijn digiti en een deel van zijn middenvoetsbeentjes (ossa metatarsalia) is verloren. Het amputatieniveau is transmetatarsaal. De patiënt heeft aangegeven te willen voetballen.
Het doel van dit project is een prothese/opvulling te maken waardoor de patiënt zonder pijn tegen een bal kan schoppen. Zijn stomp is erg gevoelig en kan dan nauwelijks tegen druk.
Er is tot nu toe nog geen prothese, de stomp zit in een gewone schoen waarbij de veters goed vast zijn gestrikt. Wanneer er druk op de stomp wordt uitgeoefend zal dit leiden tot pijn bij de patiënt.
Het hoofddoel is het ontwerpen en vervaardigen van een voorziening voor de patiënt waarmee de patiënt een bal kan wegschieten; er zal gekeken worden naar een wreeftrap en passtrap.
Om het doel te bereiken wordt gebruik gemaakt van literatuurstudie om tot de eisen en wensen te komen, ook worden er bij bekende bedrijven die protheses maken informatie vergaart. Na de eisen en wensen zal het product ontworpen worden, hierbij wordt het iteratieve ontwerpproces toegepast. Op deze manier zal het ontwerp aan de hand van de feedback van de patiënt worden aangepast tot een goed prototype.
Er kwamen drie concepten uit het clusterproces en door middel van de kardinale methode is er één concept als beste uitgekomen en dit beste concept is vervaardigd. Na de vervaardiging is het prototype getest. Dit is in stappen gegaan. Als eerste is het prototype aangedaan, hierbij werd geen pijn ervaren. (NRS-score 2) Daarna is de patiënt met het prototype gaan lopen, ook hier werd er geen pijn ervaren. (NRS-score 2) Als laatste is het prototype getest in de voetbalschoen.
De verwachting is dat de patiënt zonder pijn de bal kan weg schieten; wreeftrap en passtrap.
Uit de testfase is gebleken dat het prototype goed is bevonden. De patiënt ervaarde geen pijn en was in staat om de bal met een passtrap en een wreeftrap weg te schieten. Daarnaast was de patiënt ook in staat om de bal hoog te houden.
Aan alle eisen is voldaan op eis één na; dat het eindproduct geheel van silicone gemaakt moest worden. Het prototype bestaat slechts deels uit silicone door financiële restricties en het niet beschikken over het juiste gereedschap.
Uit feedback van de patiënt is er geconcludeerd dat het hoofddoel wel gehaald is, alleen waren er wel wat beperkingen. De grootste beperking was dat de patiënt moeite had met de wreeftrap. Dit kwam doordat de voetbalschoen waar het prototype in zit twee maten groter is dan de andere voetbalschoen. Dit zorgde ervoor dat de patiënt met de punt van de schoen in het gras bleef haken, dit zorgde overigens niet tot pijn in de stomp.
Als aanbeveling om tot het eindproduct te komen is het belangrijk om de prothese compacter te maken en deze geheel van silicone te maken. Dit zal zorgen voor een goed werkend product.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk