De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Microdermabrasie en microneedling bij atrofische acne littekens

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Microdermabrasie en microneedling bij atrofische acne littekens

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Het hebben van acne kan leiden tot littekens waarvan atrofische littekens het meest voorkomen. Er zijn meerdere behandelmogelijkheden binnen de huidtherapie voor een huid met acne littekens, waaronder microdermabrasie en microneedling. Dit onderzoek analyseert de resultaten van microdermabrasie en microneedling op atrofische acne littekens en wat de ervaring en tevredenheid is van huidtherapeuten en patiënten omtrent deze behandelingen. Het doel van dit onderzoek is om uiteindelijk aanbevelingen te kunnen doen aan huidtherapeuten zodat zij de meest geschikte behandeling kunnen bieden aan de patiënt.
De hoofdvraag van het onderzoek luidt: Wat zijn de resultaten van microdermabrasie en microneedling op atrofische acne littekens en wat zijn de ervaringen van huidtherapeuten en patiënten hiermee?
Methoden: Door middel van literatuuronderzoek is onderzocht welk resultaten microdermabrasie en microneedling hebben op atrofische acne littekens. Er is zowel kwalitatief als kwantitatief praktijkonderzoek uitgevoerd door middel van interviews, vragenlijsten en enquêtes. Er zijn acht huidtherapeuten semigestructureerd geïnterviewd en daarnaast hebben dertien huidtherapeuten een vragenlijst ingevuld. Daarnaast is er een enquête voor patiënten uitgezet welke dertien keer is ingevuld door patiënten die één of beide behandelingen hebben ondergaan.
Resultaten: Uit de literatuurstudie blijkt dat zowel microdermabrasie als microneedling positieve resultaten geven op de huid met atrofische acne littekens. Microdermabrasie geeft voornamelijk resultaat op oppervlakkige littekens, waar microneedling betere resultaten geeft ook op diepere littekens. De patiënten die hebben deelgenomen aan het praktijkonderzoek en microdermabrasie hebben ondergaan, zijn redelijk tevreden en hebben voornamelijk resultaten behaald op huidstructuur, zichtbaarheid littekens en (rest)acne. De patiënten die microneedling behandelingen hebben ondergaan zijn meer tevreden met de resultaten van de behandelingen. Zij hebben voornamelijk resultaten behaald op huidstructuur, zichtbaarheid littekens, roodheden en zichtbare poriën. De huidtherapeuten geven aan dat microdermabrasie een meer oppervlakkige behandeling is en voor de beste resultaten gecombineerd moet worden met een andere behandeling. Microneedling is voor 70% van de huidtherapeuten de voorkeursbehandeling en de huidtherapeuten geven aan meer resultaten met microneedling te kunnen bereiken omdat dit een diepere behandeling is.
Conclusie: Microdermabrasie is een meer oppervlakkige behandeling vooral geschikt bij patiënten met oppervlakkige atrofische acne littekens, microneedling geeft meer resultaten op zowel oppervlakkige als diepere littekens omdat het een diepere behandeling is.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk