De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Restwarmte in de glastuinbouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Restwarmte in de glastuinbouw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

VB Climate is een dochterbedrijf van VB Group die zich richt op innovatieve klimaatsystemen in de glastuinbouw. Naast de glastuinbouw levert VB Climate ook klimaatinstallaties voor veldverwarming, restwarmte winning uit industriële processen en aardwarmte projecten.

Binnen VB Climate heerst de vraag of het mogelijk is om de warmte die in datacenters wordt geproduceerd te hergebruiken in de glastuinbouw voor het verwarmen van een kas. De datacentermarkt is een markt die sterk groeit. Het aantal datacenters wereldwijd stijgt explosief door de toename van dataverkeer afkomstig van pc's, smartphones en tablets. Deze datacenters zijn zeer grote energieverbruikers die alle warmte die wordt geproduceerd afblazen aan de buitenlucht. Dit is verspilling van energie.

VB Climate ziet mogelijkheden om de warmte die in een datacenter wordt geproduceerd te hergebruiken in de glastuinbouw. De kas kan hierdoor besparen op het gebruik van de fossiele brandstof aardgas die normaliter wordt gebruikt om de kas te verwarmen. Het gebruik van restwarmte moet echter wel een kostenbesparing opleveren ten opzichte van traditionele verwarming. VB Climate weet echter niet of dit technisch en financieel haalbaar is. Hiernaast weet VB Climate niet of er wel marktvraag is naar een dergelijke installatie. Met behulp van dit onderzoek is dit kennisprobleem opgelost.

De hoofdvraag van dit onderzoek luidde:
'Is restwarmte uitwisseling tussen datacenters en de glastuinbouw een rendabele markt voor VB Climate ter introductie van een duurzaam energieconcept?'
Met behulp van vier deelvragen is deze hoofdvraag beantwoord:
1. Wat zijn de klanteisen en klantwensen in de datacenter- en glastuinbouwmarkt voor duurzame energieterugwinning?
2. Hoe moet de organisatie van VB Climate het productconcept inrichten en op welk vlak moet zij excelleren?
3. Welke samenwerkingsverbanden moet VB aangaan voor succesvolle marktintroductie van het concept?
4. Hoe ziet de toekomstige concurrentie van VB Climate eruit voor energieterugwinning in de datacentermarkt?

De marktvraag in de glastuinbouw naar restwarmte blijkt zeer hoog omdat het een grote kostenbesparing realiseert. De marktvraag in de datacentermarkt is ook aanwezig omdat het gebruik van restwarmte helpt aan een positief imago en het datacenter verantwoord met energie wilt omgaan.
In samenwerking met VB is een conceptstudie opgesteld voor een restwarmte installatie tussen een tomatenkas van 10Ha en een datacenter van 4000m². Uit de studie blijkt dat de kas jaarlijks € 200.000 kan besparen op energiekosten met behulp van de restwarmte installatie. De terugverdientijd van dit concept bedraagt drie tot vijf jaar afhankelijk van de hoeveelheid toegekende subsidie. Het warmte uitwisseling concept blijkt zowel financieel als technisch haalbaar.

Datacenters bevinden zich voornamelijk in de omgeving van Amsterdam, hier zijn nauwelijks kassen te vinden. Herstructurering van glastuinbouwgebieden in de omgeving van Amsterdam en stedelijke glastuinbouw blijken echter zeer geschikt voor restwarmte uitwisseling. Voor het vinden van geschikte locaties moet VB Climate samenwerken met partijen als "Stichting Innovatie Glastuinbouw" en "Stallingsbedrijf Glastuinbouw". VB Climate zal tijd en geld moeten investeren in het vinden van geschikte partijen en het verkrijgen van naamsbekendheid voordat de concurrentie deze markt aangrijpt. Concluderend kan worden gesteld dat restwarmtebenutting uit datacenters een opkomende markt is waar VB Climate zeker op moet inspelen om in haar groeibehoefte te voldoen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Technische Bedrijfskunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnerVB CLIMATE
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk