De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kwaliteit van leven; huidtherapie na huidkanker

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kwaliteit van leven; huidtherapie na huidkanker

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Niet-melanocytaire huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom) betreft samen ongeveer 90% van alle voorkomende soorten huidkanker. De meerderheid hiervan kan het beste chirurgisch verwijderd worden, waarbij de functionaliteit van de huid in het gelaat zo optimaal mogelijk behouden dient te worden. De zichtbare aantasting van het gelaat en de bewegingsbeperkingen die het overgebleven litteken kan veroorzaken, hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. De huidtherapeut biedt verschillende behandelingen in het nazorgtraject zoals littekentherapie, manuele lymfedrainage, camouflagetherapie en lasertherapie. Daarnaast kan een huidtherapeut een belangrijke rol spelen door het geven van advies, herstellen van het zelfvertrouwen en accepteren van de lichamelijk veranderingen. Echter is nog niet duidelijk in hoeverre dit invloed heeft op de kwaliteit van leven van deze patiënten. Hier komt de volgende hoofdvraag uit voort: ‘In hoeverre ervaren patiënten verschil in kwaliteit van leven na de huidtherapeutische behandeling(en) ten opzichte van voor de huidtherapeutische behandeling(en), na het chirurgisch verwijderen van niet-melanocytaire huidkanker in het gelaat?’
Methode: Er is praktijkonderzoek uitgevoerd middels enquêtes, welke werden verspreid onder patiënten die behandeld zijn door een huidtherapeut na het chirurgisch verwijderen van niet-melanocytaire huidkanker. De enquête bestond uit 5 vragen over de huidtherapeutische behandeling en uit de Skindex-29, een valide vragenlijst. De Skindex-29 is verdeeld over drie domeinen van kwaliteit van leven: symptomen, emoties en functioneren. De scores zijn geïnterpreteerd op ernst van vermindering van kwaliteit, waarbij hogere scores een lagere kwaliteit van leven aangeven.
Resultaten: De gemiddelde score van respondenten bij domein symptomen is in de afgelopen week hoger ten opzichte van voor de huidtherapeutische behandeling(en). Bij domein emoties en domein functioneren is de gemiddelde score in de afgelopen week lager ten opzichte van voor de behandeling(en). De gemiddelde totaalscore van respondenten bij de Skindex-29 vragenlijst is in de afgelopen week lager ten opzichte van voor de behandeling(en). Voor de behandeling(en) ondervonden patiënten een matige vermindering van kwaliteit van leven, en in de afgelopen week ondervonden patiënten een milde vermindering van kwaliteit van leven.
Conclusie en aanbeveling: Uit de resultaten kan geconcludeerd worden dat meerderheid van de respondenten een betere kwaliteit van leven ervaart na de huidtherapeutische behandeling(en), ten opzichte van voor de behandeling(en). Echter, om het onderzoek te generaliseren over de gehele populatie, is grootschalig onderzoek nodig. Aanbevolen wordt om vervolgonderzoek met een voor- en nameting uit te voeren in plaats van retrospectief onderzoek. De kans op response bias wordt kleiner door geen patiënten te laten deelnemen aan het onderzoek die onder behandeling zijn (geweest) van de onderzoeker.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk