De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Markerless motion capture binnen de bewegingsanalyse

een validatie van de kinematische resultaten van de onderste extremiteiten uit OpenCap

Open access

Rechten:

Markerless motion capture binnen de bewegingsanalyse

een validatie van de kinematische resultaten van de onderste extremiteiten uit OpenCap

Open access

Rechten:

Samenvatting

Aanleiding: Motion capture is een waardevol meetinstrument binnen de bewegingsanalyse. Markerless motion capture is een betaalbare variant van motion capture die de laatste jaren veel ontwikkeld is. Dit type motion capture bespaart onderzoekers veel tijd in de voorbereiding en dataverwerking en kan soms zelfs onderzoekers geheel overbodig maken. OpenCap is een voorbeeld van een markerless motion capture meetsysteem. In dit onderzoek is de kinematica van de onderste extremiteiten uit OpenCap gevalideerd voor toepassing binnen het onderwijs van de opleiding Mens & Techniek |Bewegingstechnologie.
Methode: Tien proefpersonen hebben elk drie activiteiten (gaan, hardlopen en golfswings) uitgevoerd terwijl zij gefilmd werden door OpenCap en door de gouden standaard, OptiTrack. De kinematica van de onderste extremiteiten is geanalyseerd voor alle drie de activiteiten. Doormiddel van visualisaties en onderbouwd door de RMSD, ICC en Pearson’s correlatiecoëfficiënt is een uitspraak gedaan over de validiteit van OpenCap voor deze toepassingen.
Resultaten: De kinematica van OpenCap in de frontale as (flexie/extensie) voor de knie en enkel vertoont goede tot excellente overeenkomst (ICCknie = 0.922 | ICCenkel = 0.865). De kinematica in de heup toont voor flexie/extensie matige overeenkomst (ICC = 0.721), dit komt vooral door een systematisch verschil en niet zo zeer door de samenhang tussen de twee systemen (r = 0.872). De exo-/endorotatie en ab-/adductie in de heup vertonen beide slechte overeenkomsten met ICC waarden tussen de 0.119 en 0.231. Tot slot is de ruimtelijke rotatie van het bekken geanalyseerd, deze vertoont excellente resultaten (ICC = 0.948).
Conclusie: OpenCap kan binnen het onderwijs van Bewegingstechnologie een goede toevoeging zijn als innovatieve methode om bewegingen te registreren. De kinematica van het kniegewricht, enkelgewricht en het bekken zijn zo goed als foutloos en kunnen zonder problemen gebruikt worden binnen het onderwijs. Voor de flexie/extensie in de heup geldt dat de resultaten goed zijn, maar wel een systematisch verschil laten zien. Het gebruik hiervan moet daarom gepaard gaan met een waarschuwing voor een mogelijke systematische fout. De exo-/endorotatie en ab-/adductie in de heup zijn momenteel onbruikbare wegens de slechte resultaten.
Aanbevelingen: Verder onderzoek is nodig om de exo-/endorotatie en ab-/adductie beter te onderzoeken. Daarnaast moet het effect van de cameraopstelling van OpenCap beter in beeld gebracht worden. OpenCap kan binnen het onderwijs goed gebruikt worden voor het verkrijgen van kinematica. Het advies is wel om de studenten deze kinematica te laten exporteren. Zo kunnen zij er zelf mee aan de slag gaan, in plaats van dat zij het dashboard van OpenCap gebruiken.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2023
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk