De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

XBRL, fictie of spoedig realiteit? : de stand van zaken en een vooruitblik op de toekomst.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

XBRL, fictie of spoedig realiteit? : de stand van zaken en een vooruitblik op de toekomst.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Als eerste geef ik een uitleg wat XBRL precies inhoudt, hoe het is ontstaan en waar en hoe het gebruikt wordt. Ik doe dit door middel van gegevens, welke ik heb verzameld uit verschillende bronnen. Deze bronnen zijn gebruikers maar ook ontwikkelaars van de software. In het eerste hoofdstuk beschrijf ik de samenhang tussen XBRL en een taxonomie. Een taxonomie zorgt ervoor dat van alle mogelijkheden van XBRL gebruik gemaakt kan worden. Wat een taxonomie precies inhoud en hoe het toepasbaar is, laat ik zien aan de hand van een voorbeeld. Ten slotte beschrijf ik de ontwikkelingen in Nederland en geef aan hoe de financiële rapportage profiteert van XBRL.
Na dit inleidende hoofdstuk, kom ik in hoofdstuk twee terug op de toepasbaarheid van XBRL en de Nederlandse Taxonomie.
In het tweede hoofdstuk maak ik ook de verbinding van de theorie naar de praktijk. Waar is XBRL te gebruiken? Ik benoem de verschillende doelgroepen en gebruik deze om te beschrijven wat de huidige mogelijkheden zijn. De doelgroepen die ik beschrijf zijn:
- de ondernemingen
- de overheid
- de dienstverleners
Ik geef ook aan wat er in de (nabije) toekomst voor ontwikkelingen verwacht kunnen worden.
In de volgende twee hoofdstukken geef ik een beschrijving van de ontwikkelingen in Nederland. Ik doe dit door een verslag van mijn bezoek aan een ontwikkelaar van XBRL-toepassingen, Semansys Technologies B.V. in hoofdstuk drie. Semansys is ontstaan uit een wetenschappelijk onderzoek naar semantische programmatuur, dit zijn toepassingen waarmee informatie uit een database wordt gehaald met eenvoudige opdrachten in plaats van ingewikkelde queries. Van hieruit is de stap naar XBRL erg klein, want dat is precies wat XBRL doet voor financiële gegevens.
Het vierde hoofdstuk is een verslag van de plenaire dag van het 17e Internationale XBRL Congres van afgelopen mei in Eindhoven. Tijdens deze dag waren er tal van interessante sprekers. Ik heb presentaties die voor Nederland interessant zijn samengevat. Hierdoor ontstaat er een duidelijk beeld wat kan worden verwacht als toekomst voor Nederland.
Hoofdstuk vijf geeft de voor- en nadelen aan van het gebruik van XBRL en een taxonomie. Ik beschrijf deze aan de hand van doelgroepen van XBRL uit hoofdstuk twee, zodat een helder beeld ontstaat van het gebruik van XBRL en een taxonomie.
Het laatste hoofdstuk, zes, bevat mijn conclusie en aanbevelingen. Hierin kom ik terug op mijn probleemstelling: waarom er op dit moment in Nederland nog zo weinig gebruik wordt gemaakt van XBRL en de Nederlandse Taxonomie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingAFM Bedrijfseconomie
AfdelingAcademie voor Accounting & Financial Management
PartnerYacht bv
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk