De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De MatriXmethode

Een eerste stap bij verwerking van een trauma

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De MatriXmethode

Een eerste stap bij verwerking van een trauma

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In Nederland heeft ongeveer één op de tweehonderd mensen een ervaring die als traumatisch gezien wordt. Ongeveer zeven procent van de Nederlandse bevolking heeft op een moment in zijn of haar leven last van PTSS, een Post Traumatische Stress Stoornis.
In de laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar de behandeling van PTSS en angst klachten die gerelateerd zijn aan een traumatische ervaring. Een relatief nieuwe behandelmethode is de MatiXmethode. Deze methode is ontwikkeld door Ingrid Stoop en wordt steeds meer ingezet in coachpraktijken. Momenteel zijn er al meer dan 300 coaches in Nederland die deze methode gebruiken.
Dit document beschrijft het onderzoek dat gedaan is naar de MatriXmethode. De onderzoeksvraag die centraal staat, is “Hoe ervaren mensen met een traumatische ervaring coaching via de MatriXmethode?”. Om deze vraag te beantwoorden is een onderzoek gestart. Elf respondenten zijn geïnterviewd om de huidige situatie in kaart te brengen. Vervolgens zijn ze gecoacht door Ingrid Stoop. Direct na de coaching zijn zij weer geïnterviewd om het directe verschil in kaart te brengen. Vervolgens zijn ze twee weken na de coaching nogmaals geïnterviewd om weer in kaart te kunnen brengen wat het verschil is ten opzichte van voor de coaching.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingToegepaste Psychologie
AfdelingFaculteit SW/TP
PartnersMatriXmethode Instituut
Datum2018-06-03
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk