De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Gun jezelf het beste

Een afstudeeronderzoek naar de succesfactoren van Het bedrijf, de behoeften van de wellness-bezoekers met betrekking tot het boeken van een behandeling en de onderscheidende positie ten opzichte van de concurrentie.

Rechten:

Gun jezelf het beste

Een afstudeeronderzoek naar de succesfactoren van Het bedrijf, de behoeften van de wellness-bezoekers met betrekking tot het boeken van een behandeling en de onderscheidende positie ten opzichte van de concurrentie.

Rechten:

Samenvatting

Dit onderzoeksrapport is in opdracht van Het bedrijf geschreven. Robert Eichelberg, student Communicatie aan Hogeschool Leiden, presenteert in dit rapport de resultaten gebaseerd op de succesfactoren van HET BEDRIJF, de behoefte van de gast en de onderscheidende positie ten opzichte van de concurrentie.
Voormalig badhuis HET BEDRIJF is in ruim veertig jaar uitgegroeid tot een wellnesscentrum met uitgebreide thermenfaciliteiten in Bourgondische sfeer. Naast het gebruik van de thermenfaciliteiten kunnen gasten behandelingen boeken zoals massages, gezichts- en lichaamsbehandelingen en manicure & pedicure. Dit vormt voor HET BEDRIJF, naast de entreeprijs en de horeca, een belangrijke inkomstenbron. Het is daarom belangrijk dat het aantal behandelingen zo hoog mogelijk is, bij voorkeur zelfs volgeboekt. Om die reden is er een positioneringsonderzoek met betrekking tot het aanbieden van behandelingen uitgevoerd.
De theorie en het conceptuele model van Kenichi Ohmae is de rode draad van dit onderzoek. Deze theorie beschrijft de invloed van het bedrijf zelf, de consument en de concurrentie op de positionering van het bedrijf. De centrale vraag voor dit onderzoek is als volgt geformuleerd: Hoe moet HET BEDRIJF zichzelf positioneren met betrekking tot het aanbieden van behandelingen, gebaseerd op de succesfactoren van HET BEDRIJF, de behoefte van de gast en de onderscheidende positie ten opzichte van de concurrentie? Het doel van dit onderzoek is inzicht geven in de wensen en behoeften van de doelgroep met betrekking tot het aanbieden van behandelingen, de succesfactoren van HET BEDRIJF en de positionering van de concurrenten, teneinde een communicatieadvies te kunnen geven over de positionering aan opdrachtgever HET BEDRIJF.
De drie hypothesen die dit onderzoek toetst zijn gebaseerd op de citaten van Ohmae. De eerste hypothese stelt dat als het bedrijf haar sterke punten benadrukt, het een positieve en onderscheidende positie inneemt op de markt ten opzichte van de concurrentie. De tweede hypothese stelt dat als het bedrijf de overeenkomst tussen de sterkten van het bedrijf en de behoefte van de consument benadrukt, er een langdurige positieve relatie ontstaat met de consument. De derde hypothese stelt dat als het bedrijf zich onderscheidt ten opzichte van de concurrenten, dit een langdurig concurrentievoordeel zal opleveren.
De onderzoeker is gestart met deskresearch om vervolgens fieldresearch uit te voeren aan de hand van een kwalitatief onderzoek. Hiervoor zijn twaalf face-to-face interviews afgenomen. De doelgroep bestaat uit de huidige en potentiële gasten van HET BEDRIJF. Daarnaast is een interview afgenomen met de receptioniste van HET BEDRIJF, om de succesfactoren van HET BEDRIJF te definiëren. Voor dit onderzoek is de concurrentie geanalyseerd aan de hand van deskresearch, omdat het niet gepast is om de concurrenten te interviewen over hun strategie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingCommunicatie
AfdelingFaculteit M&B
PartnersHet bedrijf
Datum2016-11-04
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk