De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Als een blok aan het 'onderbeen'! : overbelastingsgerelateerde onderbeenklachten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Als een blok aan het 'onderbeen'! : overbelastingsgerelateerde onderbeenklachten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Deze literatuurstudie is gemaakt naar aanleiding van het ontbreken van duidelijkheid over de differentiaal diagnostiek bij overbelastingsklachten aan het onderbeen. Door middel van deze literatuurstudie wordt er een overzicht gemaakt van de differentiaal diagnostiek, vooral gericht op fysiotherapeuten en fysiotherapeuten in opleiding.
Doel: Het doel van deze literatuurstudie is een duidelijk beeld krijgen van de differentiaal diagnostiek bij de drie meest voorkomende overbelastingsklachten van het onderbeen namelijk, MTSS, chronisch compartiment syndroom en stress fracturen. Om tot die differentiaal diagnostiek te komen is er een vraagstelling gemaakt, 'Welke differentiaaldiagnostiek moet worden overwogen bij patiënten met inspanningsgebonden onderbeenklachten?'.
Methode: Om antwoord te geven op de vraagstelling is gezocht naar RCT's en Systematic reviews. Om literatuur hierover te vinden is gezocht in de databanken Pubmed, Science Direct en CINAHL. Google scholar is gebruikt wanneer literatuur niet full-text te verkrijgen was. De inclusie criteria die beschreven moesten worden, zijn differentiaal diagnostiek van de overbelastingsklachten van het onderbeen, de drie meest voorkomende onderbeenklachten, literatuur in engels of nederlands. Het niveau van de literatuur wordt gescoord door middel van 'Level of evidence', PEDro-score, QUOROM en STROBE.
Resultaat: Uit de literatuurstudie is gebleken dat weinig bekend is over diagnostische testen voor de fysiotherapeut. Beeldende diagnostiek wordt meestal gebruikt om de overbelastingsklachten van het onderbeen te bevestigen of uit te sluiten.
Discussie/Conclusie: In de literatuur staat weinig beschreven over het lichamelijk onderzoek bij overbelastingsklachten van het onderbeen. Daardoor is het lastig om in een fysiotherapeutisch onderzoek te differentiëren tussen de overbelastingsklachten van het onderbeen, bestaande uit MTSS, chronisch compartiment syndroom en stress fracturen.
De belangrijkste informatie om te kunnen differentiëren tussen MTSS, chronisch compartiment syndroom en stress fracturen, is het moment, waarop klachten ontstaan en de lokalisatie/soort van de pijn.
Aanbeveling: Om meer te weten te komen over lichamelijk onderzoek bij overbelastingsklachten van het onderbeen, is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om evidence based te differentiëren. Wanneer meer onderzoek wordt gedaan stijgt het niveau van de wetenschappelijke literatuur over overbelastingsklachten van het onderbeen en wordt er meer bekend over de betrouwbaarheid en validiteit van bepaalde lichamelijke testen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk