De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoeken hoe een DSP kan worden gebruikt om een zo realistische mogelijk signaal te simuleren.Simulatie van signalen, gebruik van een DSP

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoeken hoe een DSP kan worden gebruikt om een zo realistische mogelijk signaal te simuleren.Simulatie van signalen, gebruik van een DSP

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De NCIM Groep ontdekte dat er nog geen realistische simulator was om radaroperators goed te kunnen opleiden. De NCIM-Groep wil het realisme ten opzichte van huidige simulatoren verhogen door radarsignalen te gaan simuleren in plaats van een vliegtuig op de juiste plek op een radarscherm te tekenen, zoals overige simulatoren het doen. Het realistisch simuleren van radarsignalen kost echter ook veel rekenkracht. De benodigde rekenkracht, zeker als er rekening gehouden moet worden met realistische elementen zoals ruis, is voor een normale computer te veel. Hierdoor zal er gebruik gemaakt moeten worden van een andere techniek of hardware om dit probleem af te vangen. Uiteindelijk is er gekozen om gebruik te maken van een Digitale signaalprocessor (DSP). De vraag die in scriptie beantwoord gaat worden is:
Hoe kan een DSP worden gebruikt om een zo realistische mogelijk signaal te simuleren, zonder dat de snelheid van de simulator te nadelig wordt beïnvloed?
Deze onderzoeksvraag gaat er van uit dat het doormiddel van een DSP mogelijk is om een radar signaal te verzenden, ontvangen en succesvol te verwerken in de simulator. Door een aantal onverwachte uitdagingen is het project achter op schema gaan lopen. Hierdoor zijn van de meeste DSP componenten alleen maar losse resultaten beschikbaar. De resultaten van de losse componenten voldoen echter aan de verwachte resultaten. Hierom wordt er dan ook vanuit gegaan dat een DSP gebruikt kan worden om een zo realistisch mogelijk signaal te simuleren. De resultaten laten verder ook zien dat de snelheid niet te nadelig wordt beïnvloed. De extra vertraging die de DSP met zich brengt is enkele milliseconde. Dit is voor het menselijke oog verwaarloosbaar. Ook voor het gebruik in de code zelf maakt die paar milliseconde niet uit.
Kortom, het is mogelijk om met behulp van een DSP een zo realistisch mogelijk signaal te simuleren, zonder dat de snelheid van de simulator te nadelig wordt beïnvloed.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingTechnische Informatica
AfdelingICT
Datum2012-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk