De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Fotodynamische therapie bij acne vulgaris, een toepassing voor de huidtherapeutische praktijk?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Fotodynamische therapie bij acne vulgaris, een toepassing voor de huidtherapeutische praktijk?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Er zijn steeds meer onderzoeken naar de rol van fotodynamische therapie bij acne en deze behandeling verkrijgt steeds meer bekendheid. In de huidtherapie is het momenteel geen eerste keus behandeling voor de nu toegepaste behandelingen voor acne. In dit onderzoek is literatuuronderzoek gedaan naar de effectiviteit van fotodynamische therapie bij mannen en vrouwen met acne vulgaris en de mogelijke toepassing voor de huidtherapeutische praktijk.
De vraagstelling is: Wat is de effectiviteit van fotodynamische therapie als behandeling van acne vulgaris bij mannen en vrouwen in de leeftijd van 15-50 jaar en welke mogelijke rol speelt de huidtherapeut bij deze behandeling?
Door middel van literatuuronderzoek is er uitgezocht wat er tot nu toe bekend is over de effectiviteit van fotodynamische therapie bij acne vulgaris. Er zijn subvragen geformuleerd waardoor de effectiviteit van fotodynamische therapie van verschillende kanten benaderd wordt.
Zowel ALA als MAL geven in combinatie met fotodynamische therapie goede resultaten. Een hogere concentratie geeft betere resultaten maar zorgt wel voor meer pijn en bijwerkingen. Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat fotodynamische therapie met zowel ALA als MAL zeer positieve resultaten geeft. De afname vindt plaats op alle acne laesies maar blijkt het grootst op inflammatoire laesies.
Een huidtherapeut kan een behandeling fotodynamische therapie alleen uitvoeren in samenwerking met een arts. Ook zal de huidtherapeut ingewerkt moeten worden door een persoon die al ervaring heeft met deze behandeling.
In alle gebruikte onderzoeken wordt genoemd dat er in de toekomst meer onderzoek moet komen naar de meest effectieve behandelinstellingen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk