De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstuderen bij NOS Nieuwsuur.

Met de blik op de toekomst

Rechten:

Afstuderen bij NOS Nieuwsuur.

Met de blik op de toekomst

Rechten:

Samenvatting

Nieuwsuur is een nieuws- en actualiteitenprogramma van de NOS en NTR en heeft in 2012 een experiment gedaan met haar tweede scherm. Tijdens de uitzending was het mogelijk om extra informatie te bekijken op dit tweede scherm. In februari 2013 heeft de hoofdredacteur besloten om het tweede scherm af te schaffen met als reden dat het scherm niet vaak genoeg werd gebruikt. Het nieuwe plan is om een Nieuwsuur-applicatie te ontwikkelen met als belangrijkste behoefte vanuit Nieuwsuur: een langer contactmoment hebben met de kijker. Voor dit afstudeerverslag zijn er verschillende onderzoeken gedaan die kunnen bijdragen bij de ontwikkeling van de app. Maar dit verslag is er ook om Nieuwsuur inzichten te geven over hoe belangrijk een onderzoek is en om te leren van fouten. Er zijn diverse onderzoeken gedaan. Zo is er gekeken naar de doelgroep van Nieuwsuur, naar de behoeften en de nieuwsvoorziening van deze doelgroep, de oorzaak van het niet geslaagde tweede scherm. En er is gekeken naar de concurrenten op het gebied van applicaties en relevante literatuur.
Een aantal conclusies uit de deelonderzoeken is: Nieuwsuur had de gedachte dat de kijker teveel werd afgeleid van het eerste scherm, maar de belangrijkste reden dat het tweede scherm niet is geslaagd: de kijkers wisten niet van het bestaan af. De doelgroep van Nieuwsuur bestaat vooral uit mannen van een gemiddelde leeftijd boven de 40 jaar. - Een werkdag bij Nieuwsuur kan in drie delen worden opgesplitst. Voor, tijdens en na de uitzending. - Een succesvolle app houdt in dat de app snel functioneert, gebruikersvriendelijk is en beschikbaar is op verschillende besturingssystemen. - Een trend op het gebied van apps is de mogelijkheid tot personaliseren. Op basis van het onderzoek en de conclusies is er een prototype ontworpen dat weergeeft hoe de applicatie eruit zou moeten zien. Het prototype is getest door Nieuwsuur-kijkers en uit de test kwamen nog handige nieuwe inzichten. Het prototype is ontworpen op een aantal principes die Nieuwsuur zelf ook handhaaft. (1) Objectief en betrouwbaar (2) Achtergronden en eigen nieuws (3) Personalisatie (4) Blik op de wereld
(5) Een stap verder. Een belangrijke conclusie die uit de test is voortgekomen, is dat de doelgroep behoefte heeft aan een app die persoonlijk kan worden gemaakt. Een aanbeveling is daarom ook: geef de doelgroep een mogelijkheid om de app persoonlijk in te richten.
In dit afstudeerverslag staan de diverse onderzoeken met de bijbehorende conclusies, een uitgewerkt prototype met testresultaten, en een eindconclusie met aanbevelingen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCommunication and Multi Media Design
AfdelingCommunicatie
PartnersNOS Nieuwsuur, Hilversum
Datum2013-06-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk