De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Lichaamsbeweging bij de behandeling van patiënten met een Major Depressive Disorder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Lichaamsbeweging bij de behandeling van patiënten met een Major Depressive Disorder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Depressie is een veelvoorkomende en belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte. Depressie wordt doorgaans behandeld met antidepressiva of psychotherapie. De laatste jaren is er echter toenemende belangstelling voor alternatieve therapievormen, zoals lichaamsbeweging. Deze literatuurstudie probeert antwoord te geven op de vraagstelling "Is lichaamsbeweging effectief bij de behandeling van patiënten met een Major Depressive Disorder?".
Methode: Er is in MEDLINE, PEDro, Science Direct en Medische Bibliotheek Utrecht gezocht naar relevante artikelen gepubliceerd vanaf het jaar 2004. De volgende trefwoorden zijn gebruikt: physical activity, exercise, Major Depressive Disorder. Studies waarin lichaamsbeweging wordt vergeleken met een standaard behandelmethode, geen behandeling of een placebo bij volwassenen met depressie zijn geïncludeerd.
Resultaten: De tien geselecteerde studies laten overwegend positieve resultaten zien. Personen lijdend aan een depressie laten na een periode van lichaamsbeweging lagere depressiescores zien. Er is nog geen consensus over trainingsparameters
Conclusie: Meer lichaamsbeweging wordt geassocieerd met een vermindering in depressieve symptomen. Er is geen significant verschil in effect met antidepressieve medicatie of psychotherapie. Meer methodologisch sterke studies zijn noodzakelijk om het effect van lichaamsbeweging op depressie verder te definiëren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk