De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Verpleegkundige interventies bij cGvHD in de mond

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Verpleegkundige interventies bij cGvHD in de mond

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit Best Practice Project, getiteld; verpleegkundige interventies bij cGvHD in de mond, is geschreven omdat uit de dagelijkse praktijk van de verpleegkundigen op de afdeling hematologie bleek dat verpleegkundigen bijna geen interventies tot hun beschikking hebben die afdoende resultaat bereiken bij de patiëntengroep. De interventies die toegepast worden berusten op ervaring, maar zijn niet theoretisch onderbouwd. Gezien de toename van het aantal patiënten met chronische Graft versus Host Disease (cGvHD) zal er steeds meer een beroep op de verpleegkundige gedaan worden. Daarom zijn de volgende vragen geformuleerd:
1. Zijn er verpleegkundige interventies bekend die gericht zijn op mondklachten ten gevolge van chronische Graft versus Host Disease bij de volwassen patient (18 jaar en ouder)?
2. In hoeverre zijn deze interventies gebaseerd op onderzoek?
De methode die gebruikt is om antwoord te krijgen op deze vraag is het model voor de ontwikkeling van evidence based verpleegkundige interventies (van Meijel et al, 2004).
Voor dit model is gekozen omdat in de literatuur geen verpleegkundige interventies gevonden zijn bij cGvHD. Door gebruik te maken van dit model kunnen er uiteindelijk wel verpleegkundige interventies ontworpen, getoetst en geëvalueerd worden.
Dit model is gevolgd tot en met het onderdeel intervention design. Er is een concept interventie geschreven voor de patiënt met cGvHD met indicatoren voor een nog te ontwikkelende scorelijst bij cGvHD in de mond. Met deze lijst zal op den duur verpleegkundige en ook medische interventies op hun effect kunnen worden getoetst. Daarnaast kunnen de interventies in de praktijk worden toegepast waarbij systematisch het effect wordt gedocumenteerd.
Als conclusie wordt gesteld dat de gevonden verpleegkundige interventies in de praktijk gebruikt kunnen worden, mits er wordt gedocumenteerd welk effect de interventie heeft. Tevens is het van belang om een scorelijst met betrekking tot de te cGvHD in de mond te gaan ontwikkelen. Dit alles moet gedragen worden door het managementteam en ondersteund worden vanuit een taakgroep.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingVerpleegkundige Studies
PartnersAfdeling Hematologie; cluster MOH; Universitair Medisch Centrum Utrecht; Academie Gezondheidszorg; Utrecht
Jaar2005
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk