De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Monitoring van dialysemachines op een mobiele telefoon

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Monitoring van dialysemachines op een mobiele telefoon

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit document wil ik de noodzaak van het product duidelijk naar voren laten komen. Daarom zal ik meer inhoudelijk ingaan op dialyse en de maatschappelijke betrokkenheid van het project, dan oneindig veel technische specificaties te benoemen en beschrijven.

De eerste hoofdstukken zullen dieper ingaan op wat dialyse nu eigenlijk is, wat het nut ervan is, en welke problemen dialyse in het algemeen met zich meebrengt. Ook wordt hierin toegelicht in welke twee vormen dialyse toegepast kan worden en wat de voor- en nadelen van deze vormen zijn.

Vervolgens zal ik in hoofdstuk vier dieper ingaan op het probleem wat op de afdeling dialyse van het Rijnstate ziekenhuis speelt. De bewaking van de dialyse gaat hoofdzakelijk via de akoestische en optische alarmen van de machine. Overdag zitten er altijd minimaal twee verpleegkundigen bij acht dialyse machines. In de nacht is dat een niet-wenselijke situatie.
Een mobiele toepassing zou een oplossing voor het probleem kunnen zijn. De akoestische alarmen kunnen van de zaal af, en de dienstdoende verpleegkundigen kunnen een telefoon in hun zak meedragen terwijl ze vrij rondlopen. Het werk voor de verpleegkundigen wordt eenvoudiger uit te oefenen, en is de nachtrust van de patiënten verbetert. Zo wordt voldaan aan de doelstellingen die in hoofdstuk vijf beschreven staan.

Een dergelijke applicatie moet echter wel conform bepaalde richtlijnen ontwikkeld worden. Er moet rekening gehouden worden met het sinds 2009 verplichte CE-keurmerk. De IEC-62304, een ontwikkelstandaard voor toepassingen met een medical intended use, speelt een grote rol tijdens het gehele project. In hoofdstuk zes volgt een specifiekere uitleg van deze ontwikkelstandaard.

In hoofdstuk zeven zal de uitgangssituatie besproken worden. Het dialysepakket Diamant, wat al in het ziekenhuis draait, de bijgeleverde commsserver en het HL7-protocol waarmee communicatie plaatsvindt worden onder de loep genomen. Ook gaat dit hoofdstuk dieper in op de applicatie die als aanvulling op het huidige systeem ontwikkeld is gedurende de afstudeerperiode. Er zal kort en bondig ingegaan worden op de structuur van de applicatie en hoe het MVC-model is toegepast. Ook is dit hoofdstuk voorzien van screenshots met toelichting van de applicatie. Het doel van dit hoofdstuk is om u als lezer een beeld te geven van de ontwikkelde applicatie.

Tot slot volgen conclusies, aanbevelingen en een evaluatie van het project. Hierin worden niet alleen bevindingen over het ontwikkelde product uiteengezet, maar ook over het traject van het afstuderen en de begeleiding gedurende de afstudeerperiode.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingInformatica
AfdelingICT
Datum2011-05-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk