De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Interactief met kip.nl

Rechten:

Interactief met kip.nl

Rechten:

Samenvatting

InterChicken is een organisatie die gespecialiseerd is in de verwerking, productie en distributie van kip- en poelierproducten voor de zowel de grootste retailorganisaties als voor de ambachtelijke poelier om de hoek. De activiteiten van InterChicken richten zich alleen op de business to business (B2B) markt en heeft dat meer dan 12.5 jaar naar behoren gedaan. InterChicken is in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijke speler in de markt en was hofleverancier van ondermeer Albert Heijn, C1000 en Jumbo. Dit gegeven speelt zich af in de business to business markt, met de supermarkt als eindafnemer en als einde van de 'waardeketen'. Het einde van de 'waardeketen' is niet de 'consument' maar daar wil InterChicken wel naartoe. InterChicken wenst vanuit de business to business markt in contact komen met de consument. Om dit te realiseren wil InterChicken een informatieve website lanceren gericht op de consument om deze vervolgens te informeren over kip en kipproducten. Maar heeft de consument hier behoefte aan? Dit onderzoeksrapport geeft antwoord op deze vraag. 'Kan een website bijdragen aan de bekendheid van kip en kipproducten?' Websites zijn online communicatiemiddelen die het doel hebben om mensen te informeren. Ze kunnen beschouwd worden als kenniscentrum (wikipedia) of als digitale folder (mediamarkt), afhankelijk van de informatie die men deelt. De website www.kip.nl zal het platform worden voor consumenten die vragen hebben over kip en kipproducten. Het antwoord op de vraag is ja. InterChicken kan www.kip.nl inzetten als kenniscentrum over kip en kipproducten. Een dergelijke website bestaat nog niet en consumenten zoeken op andere manieren naar informatie over kip en kipproducten. Consumenten raadplegen diverse bronnen om informatie te vinden over kip, recepten, bereidingswijzen en productinformatie. Uit het consumentenonderzoek is dan ook gebleken dat 68% van de respondenten op de verpakking zoekt naar informatie, 51% het internet raadpleegt en 44% een kookboek uit de kast trekt. Deze gegevens zijn geen garantie voor een succesvolle website, toch geeft 51% van de respondenten aan geïnteresseerd te zijn om een website te bezoeken die informatie verschaft over kip en kipproducten. Het zijn redelijk positieve reacties, maar ze vertellen nog niet alles. Men kan interesse hebben, maar het is geen garantie dat zij ook daadwerkelijk de website zullen bezoeken. Hier schuilt dan het tweede deel van de vraag, 'wat wil de consument te weten komen en hoe kunnen social media hieraan bijdragen?' Uit het consumentenonderzoek is gebleken dat iets meer dan de helft van de respondenten een website, die informatie verschaft over kip en kipproducten, zal bezoeken. De respondenten uit het onderzoek geven aan dat zij verwachten dat de website informatie geeft over het volgende: (1) Informatie over kip in het algemeen (scharrelkip, plofkip, biologische kip). (2) Productinformatie, weet wat je eet. (3) Recepten en bereidingen. (4) Verkrijgbaarheid in de supermarkt. InterChicken dient actueel te blijven en wekelijks nieuwe informatie te publiceren. De inzet van social media kan hierbij een belangrijke rol spelen. InterChicken wenst dat de website gebruik maakt van social media platformen. Uit onderzoeken is gebleken dat verschillende social media platformen populair zijn onder de consument. Facebook, Twitter en Youtube scoren hoog in de verschillende onderzoeken. De leeftijdscategorie 20 jaar tot en met 65 jaar beslaat 70% tot 74% van de social media gebruikers. Hoewel InterChicken geen specifieke doelgroep heeft geformuleerd voor www.kip.nl hoeft dit geen probleem te zijn. Een ieder die informatie zoekt over kip zal het vinden bij www.kip.nl en is in de ogen van InterChicken een potentiële consument. Uit het consumentenonderzoek is gebleken dat de consument op de hoogte gehouden wenst te worden via de sociale netwerken; Facebook 46% van de respondenten; Twitter 30% van de respondenten. De informatie die zij wensen te ontvangen is divers, maar de voorkeur gaat uit naar recepten, nieuwe producten en aanbiedingen. Het verspreiden en delen van informatie zal eenvoudiger zijn door middel van Facebook omdat Twitter de beperking heeft dat er maar 140 tekens in een bericht gebruikt kunnen worden. De doelstellingen voor de inzet van social media: (1) De Facebookpagina van www.kip.nl moet binnen 12 maanden minimaal 2000 'vind ik leuk' notificaties hebben en wekelijks nieuwe informatie delen om de consumenten te informeren over recepten en nieuwe producten. (2) De Twitterpagina van www.kip.nl moet binnen 12 maanden minimaal 100 'volgers' hebben om de consumenten te informeren over nieuwsfeiten, recepten en nieuwe producten. Informeren van de consument moet niet het enige doel zijn van InterChicken. Het promoten van kip speelt ook een rol. Kip dient als een veelzijdig stukje vlees gezien te worden, mager vlees, makkelijk te bereiden en goedkoop. De algemene doelstellingen voor de website en de kipconsumptie kunnen op de volgende wijze geformuleerd worden; De website www.kip.nl moet door middel van het publiceren van recepten de groei van de kipconsumptie stimuleren. De website www.kip.nl moet door middel van het bekendmaken van nieuwe producten het marktaandeel van de kipspecialiteiten vergroten in de totale kipmarkt. De website www.kip.nl dient de consument te informeren over de voordelen van kip en kipproducten. De website www.kip.nl dient het juiste verhaal te vertellen over de verschillende soorten kip om zo misverstanden uit de wereld te helpen. De website www.kip.nl is een initiatief van InterChicken om in contact te komen met de consument met het doel om te informeren en om interactie aan te gaan. De inzet van de website www.kip.nl en de ondersteuning van social media zijn volgens de bevindingen van dit rapport geschikt bevonden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCommunicatiemanagement
AfdelingCommunicatie
PartnerInterChicken, Bodegraven
Datum2013-01-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk