De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Duurzaamheid van damwanden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Duurzaamheid van damwanden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek wordt gekeken naar de CO2-uitstoot tijdens het proces van het produceren tot en met het afbreken/hergebruiken van verschillende materialen damwanden. Het eindresultaat is een advies voor het gebruik van verschillende materiaaltype damwanden bekeken vanuit het oogpunt duurzaamheid. Dit rapport baseert de duurzaamheid van materialen alleen op de uitstoot van CO2. De gemeente kan op basis van dit rapport damwanden gaan gebruiken waarbij zij rekening houdt met de CO2 footprint van de materialen.

Om een vergelijking te maken tussen de damwanden zijn er verschillende situaties opgesteld. Voor deze situaties zijn profielen bepaald. Aan de hand van deze profielen worden voor de verschillende materialen damwanden de CO2-uitstoot bepaald. Met deze uitstoot gegevens worden de materialen met elkaar vergeleken, waaruit conclusies worden getrokken.

Uit de resultaten van de CO2-uitstoot vergelijking is te zien dat stalen damwanden de meeste uitstoot hebben. Voor permanente damwandconstructies is het gebruik van stalen damwanden altijd slechter op het gebied van CO2-uitstoot dan betonnen, houten en kunststof damwanden.
Bij lichtere constructies, waar het mogelijk is om met kunststof en houten damwanden te werken, is het aanbevolen met hout of kunststof te werken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Datum2010-06-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk