De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Krachttraining tegen depressieve symptomen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Krachttraining tegen depressieve symptomen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Aerobe training helpt om depressieve symptomen te verminderen maar er is nog niet veel bekend over het effect van kracht training op depressieve symptomen.
Vraagstelling: Heeft krachttraining een vergelijkbaar effect op depressieve symptomen als aerobe training?
Methode: Er is in PubMed, Cochrane en PEDro gezocht naar studies die het effect van krachttraining op depressieve symptomen vergeleken met aerobe training en/of een controlegroep. De depressieve symptomen moesten gemeten worden met de Becks Depression Index, de Hamilton Rating Scale for Depression of de Geriatric Depression Scale. De methodologische kwaliteit is beoordeeld door middel van de PEDro score. Als er geen directe vergelijking tussen aerobe en kracht training werd gemaakt, werden de effect sizes uitgerekend en deze werden vergeleken met de in de literatuur al bekende effect sizes van aerobe training.
Resultaten: Er zijn 8 studies geïncludeerd waarvan er 3 een directe vergelijking maakten tussen krachttraining en aerobe training op depressieve symptomen. De andere 5 studies vergeleken krachttraining met een controlegroep. De methodologische kwaliteit van alle artikelen was redelijk of goed. Er waren grote verschillen in de resultaten tussen de verschillende onderzoeken, al toonde alle artikelen die krachttraining direct met aerobe training vergeleken een zelfde resultaat tussen deze groepen. De effect sizes liepen uiteen van -0,15 tot 4,73.
Conclusie: Er is conflicterend bewijs dat krachttraining even effectief is als aerobe training op depressieve symptomen. De directe vergelijkingen tussen deze 2 trainingen gaven geen verschil in resultaat. Op basis van de vergelijking tussen de effect sizes kon er geen duidelijke conclusie worden getrokken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk