De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Revalidatie bij patiënten met chronisch hartfalen(NYHA II-III): een systematisch review

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Revalidatie bij patiënten met chronisch hartfalen(NYHA II-III): een systematisch review

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

SAMENVATTING
Vraagstelling: Wat is de meest effectieve vorm van revalidatie voor patiënten met chronische hartfalen (NYHA II-III) ter verbetering van de kwaliteit van leven: alleen aerobe training, alleen krachttraining of een combinatie van beide?
Methode: In drie databanken is er gezocht naar studies waarbij de effecten van aerobe training, krachttraining of een gecombineerde training op de kwaliteit van bij patiënten met chronische hartfalen onderzocht zijn. De gebruikte studies zijn na twee screeningsfases geïncludeerd. Voor het beoordelen van de methodologische kwaliteit is de PEDro-schaal toegepast.
Resultaten: Negen studies werden voor deze systematische review geïncludeerd. Drie studies scoorden goed en zes studies scoorden redelijk qua methodologische kwaliteit. Twee studies lieten zien dat krachttraining resulteerde in een verbetering van de kwaliteit van leven bij patiënten met chronische hartfalen. Nog eens twee studies lieten dit voor een aerobe training zien en zeven studies voor een gecombineerde training.
Conclusie: De meest effectieve vorm van revalidatie voor patiënten met chronische hartfalen (NYHA II-III) voor het verbeteren van de kwaliteit van leven lijkt een gecombineerde training. Echter is dit niet eenduidig vast te stellen vanwege de heterogeniteit in de patiëntpopulaties, interventies en uitkomsten. Er moet beter vergelijkend onderzoek uitgevoerd worden, zodat er een sluitend antwoord gegeven kan worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk