De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat is het effect van dry needling bij actieve myofasciale triggerpoints?

Rechten: https://hbokennisbank.nl/pages/open-access

Wat is het effect van dry needling bij actieve myofasciale triggerpoints?

Rechten: https://hbokennisbank.nl/pages/open-access

Samenvatting

Myofasciale trigger points (MTrPs) worden gedefinieerd als afzonderlijke, focale, overgevoelige zones in spieren, die geassocieerd worden met overgevoelige voelbare verhardingen in hypertone spierstrengen. Een actieve MTrP veroorzaakt een karakteristieke locale en uitstralende pijn in rust en bij fysiologische bewegingen of bij palpatie, en kan motorische disfunctie, verminderde bewegelijkheid, autonome fenomenen, en een local twitch response veroorzaken. Dry needling is een mogelijke behandeling van MTrPs, waarbij met een acupunctuurnaald de MTrP gepuncteerd wordt. De effectiviteit hiervan wordt in dit artikel nader belicht.
Vraagstelling: Wat is het effect van dry needling bij actieve myofasciale trigger points?
Methode: Er is een literatuurstudie gedaan in de database van PubMed en via scholar.google.nl naar relevante literatuur die tussen 2001 en heden is gepubliceerd. 15 publicaties voldeden aan de zoekcriteria.
Resultaten: Negen studies werden onderzocht waaronder zes randomized controlled trials (RCT´s) en twee systematische reviews. De onderzoeken komen tot uiteenlopende resultaten; in vier onderzoeken was dry needling niet effectiever dan placebo (p > 0.05), en er waren geen significante verschillen in vergelijking met verschillende injecties (p > 0.05). Uit andere onderzoeken bleek dat dry needling betere resultaten behaalde dan placebo needling, needling van willekeurige locaties, of geen behandeling. Bij de follow-up waren er geen verschillen meer tussen de vergeleken behandelmethoden (p > 0.05).
Conclusie: Het is onduidelijk of dry needling een groter effect heeft dan placebo. Meer onderzoek in de vorm van RCTs is nodig, waarbij ook onderzocht moet worden of dry needling in combinatie met andere therapieën een toegevoegde waarde heeft.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk