De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het effect van McConnell tapen op het patellofemorale pijnsyndroom.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het effect van McConnell tapen op het patellofemorale pijnsyndroom.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het patellofemorale pijnsyndroom (PFPS) is een van de meest voorkomende knieaandoeningen. De belangrijkste klacht bij patiënten met PFPS is een diffuse pijn aan de voorzijde van de knie of pijn achter de patella. Hoewel het McConnell tapen een populaire behandelcomponent bij het PFPS is geworden, is de ware klinische doeltreffendheid nog niet aangetoond. McConnell ontwikkelde een behandelprogramma dat gericht was op pijnverlichting door het toepassen van een patellatape om reëducatie van de vastus medialis oblique mogelijk te maken.
Doel: Inventariseren wat de effecten van patella tapen bij patiënten met PFPS zijn met betrekking tot pijn, musculaire activiteit en patella sporing.
Methode: Er is gezocht in PEDro, Medline, Cochrane Library en Doconline. Er is gezocht via de volgende termen: patellar taping, therapeutic taping, McConnell taping, patellofemoral pain, patellofemorale pain syndrome. Uitsluitend studies met het de publicatie datum tussen 2001-2007 zijn geïndiceerd.
Resultaten: Alle onderzoeken in deze studie geven een significante directe pijnvermindering na patellatapen. Er zijn geen eenduidige resultaten gevonden over de musculaire activiteit na tapen. De patella alignement correctie door middel van tapen lijkt niet gehandhaafd te kunnen blijven na oefentherapie of aanspannen van musculatuur.
Conclusie: Ondanks dat het lijkt dat de theorie van McConnell niet volledig te onderbouwen is, lijkt patellatapen zinvol op korte termijn wanneer men veel pijnklachten heeft. Hierdoor is het mogelijk om een pijnvrij revalidatie programma te starten. Om het meest optimale behandelprogramma op te stellen is onderzoek naar combinatietherapieën en naar de effecten op de lange termijn essentieel. Ook het bestuderen van het achterliggende mechanisme van tapen is aan te raden.
Trefwoorden: patellofemorale pijnsyndroom, McConnell, tapen, pijn, musculaire activiteit, patella sporing.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk