De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Oefentherapie na een distale radiusfractuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Oefentherapie na een distale radiusfractuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: De distale radius fractuur is een van de meest voorkomende fracturen, vrouwen boven de 70 jaar lopen zelfs twee maal zo veel kans op een distale radius fractuur dan een heupfractuur. Ondanks dat de incidentie en prevalentie zo hoog is, zijn er geen richtlijnen voor de behandeling hiervan door fysiotherapeuten.
Doel: Inventarisatie en beoordeling van recente literatuur over het effect van oefentherapie op de activiteiten van het dagelijks leven, knijpkracht en mobiliteit van de pols na een distale radius fractuur.
Vraagstelling: Heeft oefentherapie een gunstig effect op de activiteiten van het dagelijkse leven en op de mobiliteit en knijpkracht van de pols na een conservatief en operatief behandelde distale radius fractuur?
Methode: Een literatuurstudie. Er is gezocht naar artikelen vanaf 2004 in de databanken van PubMed, Cochrane, PEDro, Cinahl, Embase en SUMsearch over het effect van oefentherapie na een distale radius fractuur. De artikelen zijn middels de PEDro-score en formulier Va van het kwaliteitsinstituut van de gezondhiedszorg (CBO) gescoord op methodologische kwaliteit.
Resultaten: Er werden zes artikelen gevonden m.b.t. het effect van oefentherapie op activiteiten van het dagelijks leven, knijpkracht en mobiliteit van de pols. De methodologische kwaliteit van deze artikelen varieerde van matig (PEDro 3/10) tot goed (PEDro 8/10). Er werden door de auteurs van de artikelen wisselende resultaten gevonden. Twee artikelen kwamen tot een negatief effect en twee artikelen rapporteerden een licht positief effect. Er is geen verschil in uitkomst tussen vroeg of laat mobiliseren van de pols.
Conclusie: Op basis van de gevonden literatuur kan de auteur van deze opdracht concluderen dat oefentherapie een gunstig effect heeft op de activiteiten van het dagelijks leven en op de mobiliteit en knijpkracht van de pols, na een distale radius fractuur. Echter lijkt het geven van goede instructies en een goed huiswerkprogramma ook effectief te zijn. Welke van de twee methoden de voorkeur dient te krijgen is nog onduidelijk

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk