De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Honing bij tweedegraads oppervlakkige brandwonden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Honing bij tweedegraads oppervlakkige brandwonden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Honing kan verwerkt worden in producten voor de behandeling van brandwonden. In meerdere onderzoeken is de antibacteriële activiteit van honing bewezen. Toch is honing niet de eerste keus bij behandeling van tweedegraads oppervlakkige brandwonden.
Doelstelling
Het doel van dit onderzoek is om inzicht krijgen over de werking en effecten van honing op tweedegraads oppervlakkige brandwonden. Daarnaast is het de bedoeling huidtherapeuten te stimuleren om zich meer te verdiepen in de wondzorg.
Methoden
Er is een literatuuronderzoek gedaan naar de effecten van honing op tweedegraads oppervlakkige brandwonden. Hierbij zijn de volgende wetenschappelijke zoekmachines gebruikt; PubMed, Medline, Cochrane Libery, CINAHL en Google Scholar. De gevonden publicaties zijn geselecteerd op betrouwbaarheid, jaartal, populatie, gebruikte bronnen en materialen.
Resultaten
De antibacteriële werking van honing kan bacteriële infecties voorkomen of bestrijden. Ook zorgt honing voor een verbetering van de wondgenezing, verminderende nare wondgeur, oedeem en wondexsudaat. Elke honingsoort heeft een andere samenstelling, doordat het afkomstig is uit allerlei omgevingen en bronnen. Afhankelijk hiervan kan de werking erg verschillen. Tevens kan de concentratie van honing verdund worden, als het in contact komt met wondexsudaat.
Conclusie
Honing biedt de potentie om als wondbehandeling nummer één door te gaan bij tweedegraads oppervlakkige brandwonden. Daarom is het relevant om aanvullend praktijkonderzoek op een groot aantal patiënten met tweedegraads oppervlakkige brandwonden uit te voeren. Hierbij is het van belang om de voor- en nadelen van de behandeling met honing op te wegen tegen de bestaande interventies.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk