De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hygiëne en veiligheid : protocollen binnen huidtherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hygiëne en veiligheid : protocollen binnen huidtherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Veiligheid en hygiëne zijn belangrijke speerpunten binnen de gezondheidszorg en daarom ook in de huidtherapie. Bij elektrisch epileren wordt er met naalden gewerkt wat specifieke omgang voor wat betreft veiligheid vraagt. Tijdens het werken met naalden kunnen prikaccidenten voorkomen, gevaar daarvan is het accidenteel bloedcontact. Besmettingsgevaar is hierbij aanwezig. Wat kan men eigenlijk doen bij een prikaccident? Werken therapeuten misschien zelf gevaarlijke situaties in de hand en zijn ze zich daar wel van bewust? Is er wellicht behoefte aan protocollen ten aanzien van het veilig en hygiënisch werken bij elektrisch epileren binnen de beroepsgroep?
Dit onderzoek bestaat uit de hoofdvraag en de deelvragen die de basis van dit onderzoek vormen. Daarop volgt een onderzoek naar de ontwikkeling van de veiligheid in de gezondheidszorg, uitgebreide informatie over het elektrisch epileren en alle aspecten daarvan, wet en regelgeving. Het onderzoek, bestaande uit een enquête. Daarna volgen de resultaten van de enquête, interpretatie en de conclusie.
Door middel van het onderzoek wordt er antwoord gegeven op de vragen die gesteld worden in de inleiding. Hieruit kan opgemaakt worden dat er niet altijd veilig en hygiënisch wordt gewerkt binnen de huidtherapeutische praktijk. Uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat het merendeel van de huidtherapeuten gelukkig wel veilig en hygiënisch werkt. Toch valt er nog één en ander te verbeteren. Zo geven de meeste huidtherapeuten aan dat ze bekend zijn met het prikprotocol (45%), maar een groot deel weet niet meer goed wat daarin beschreven staat (32%) en 23% van de huidtherapeuten is in het geheel niet bekent met het prikprotocol. Opmerkelijk is dat ruim een derde van de huidtherapeuten uit ons onderzoek wel eens een prikaccident heeft gehad, maar dat de meesten daarvan niet het prikprotocol in werking heeft gesteld. Dat betekend dat een deel van de huidtherapeuten die een prikaccident hebben gehad en bekend zijn met het prikprotocol ervoor hebben gekozen het protocol toch niet in werking te stellen.
Veel huidtherapeuten hebben behoefte aan meer informatie over het prikprotocol, daarnaast wenst een meerderheid van de huidtherapeuten een veiligheidsprotocol gericht op elektrisch epileren.
Met deze onderzoeksuitslagen willen we een aanbeveling naar de NVH doen. Het advies is een protocol op te stellen gericht op het elektrisch epileren en dit protocol verplicht aanwezig te stellen in elke praktijk waar elektrisch geëpileerd wordt. De NVH kan een dergelijk protocol bijvoorbeeld laten ontwikkelen door het NPI (Nederlands Paramedisch Instituut). Het NPI ontwikkelt met grote regelmaat protocollen voor verschillende paramedische beroepsgroepen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk