De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Q-Switched Nd:YAG laser 1064 nanometer bij de behandeling van melasma

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Q-Switched Nd:YAG laser 1064 nanometer bij de behandeling van melasma

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling
Melasma is een moeilijk te behandelen huidaandoening en blijft een therapeutische uitdaging. Er is onvoldoende kennis over deze huidaandoening met lasertherapie. Er is gekozen voor de Q-Switched Nd:YAG laser van 1064 nanometer, omdat de behandeling met deze laser een recente ontwikkeling is bij melasma.
Doelstelling
Het doel van dit onderzoek is om een bijdrage te leveren aan kennisontwikkeling binnen de behandeling van melasma met de Q-switched Nd:YAG laser van 1064 nanometer.
Vraagstelling
Wat is het effect van de Q-switched Nd:YAG van 1064 nm laser op melasma?
Materiaal & Methode
Dit onderzoeksrapport is een beschrijvend literatuuronderzoek welke is gebaseerd op de geselecteerde wetenschappelijke onderzoeken uit wetenschappelijke databanken, zoals Pubmed, Academic Search Premier, Cochrane en Cinahl in de periode van 2007 tot en met 2012.
Resultaten
Alle onderzoeken beschrijven een verbetering in de ernst van de melasma (verlaging van de MASI/MI score) na behandeling met de Q-switched Nd:YAG laser (1064nm). De mate van verbetering is zeer verschillend. De minimale verbetering van de MASI score is 16,7%, de maximale verbetering van de MASI score is 96,6%. De minimale en maximale verbetering van de Melanine index is respectievelijk 14% en 35,8%. Alle onderzoeken beschrijven recidief van de melasma in de follow-up periode, desondanks is er wel verbetering waarneembaar. Voor behoud van resultaat is adjuvante therapie dus vereist.
Conclusie
Uit onderzoek blijkt dat de Q-Switched Nd:YAG laser van 1064 nm een effectieve behandeling voor melasma kan zijn. Echter zijn recidieven veel voorkomend. Hierdoor dient verdere adjuvante behandeling onderzocht te worden.
Trefwoorden
Melasma, MASI score, MI, verwijdering, Q-switched Nd:YAG laser 1064 nm.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk