De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Voedingssupplementen bij decubitus categorie 2, 3 en 4

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Voedingssupplementen bij decubitus categorie 2, 3 en 4

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling: de prevalentie van decubitus categorie 2, 3 en 4 in de ziekenhuizen en verpleeghuizen in Nederland bedraagt nu 3,8%. Dit zijn in totaal 20.870 mensen in Nederland. Decubitus leidt tot veel ongemak en pijn bij patiënten en tot hoge kosten in de gezondheidszorg. Er zijn verschillende nutriënten die effect hebben op de wondgenezing. Experimenteel onderzoek is de laatste jaren verricht naar het effect van een voedingssupplement met eiwit, arginine, vitamine C en zink ontwikkeld voor de wondgenezing. Dit supplement met deze bestandsdelen wordt door verschillende fabrikanten aangeboden. Dit onderzoek zal zich dan ook richten op deze combinatie.
Doelstelling: het verduidelijken van de eventuele meerwaarde van toediening van voedingssupplementen met eiwit, vitamine C, arginine en zink samengevoegd in een voedingssupplement bij decubitus categorie 2, 3 en 4.
Vraagstelling: treedt bij patiënten met decubitus categorie 2, 3 en 4 een sneller genezingsproces op bij toediening van eiwit, vitamine C, arginine en zink samengevoegd in een voedingssupplement?
Materiaal en methode: de opzet is een beschrijvend literatuuronderzoek. Er is gebruik gemaakt van een uitgebreide materiaalverzameling waarbij een gestructureerde analyse is toegepast. De gevonden wetenschappelijke publicaties zijn weergegeven in een datapreparatie en voorzien van een kwaliteitsbeoordeling.
Resultaten: in meer of mindere mate wordt eenduidig gesproken over de positieve bijdrage die toediening van eiwit, vitamine C, arginine en zink samengevoegd in een voedingssupplement kan leveren bij een sneller genezingsproces van decubitus.
Conclusie: toediening van eiwit, vitamine C, arginine en zink samengevoegd in voedingssupplement kan een bijdrage leveren aan een sneller genezingsproces van decubitus categorie 2, 3 en 4.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk