De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zorg voor het juridisch aspect in de zorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zorg voor het juridisch aspect in de zorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

RIBW Midden-Brabant, nader te noemen RIBW MB, is een organisatie met meerdere vestigingen in Midden-Brabant die cliënten met psychiatrische en/of ernstige psychische beperkingen ondersteunt bij het vinden van een weg in de samenleving.

Bij het uitvoeren van haar taken wordt het RIBW MB door de overkoepelende organisatie GGZ-Nederland aangeraden huisregels te hanteren. Binnen RIBW MB bestaat er dan ook een algemeen huisreglement. Daarnaast hanteert RIBW MB echter ook aanvullende huisregels die door de teammanagers per regio en/of per doelgroep zijn opgesteld. Het probleem dat zich hierbij voordoet is dat er nooit is getoetst of deze aanvullende huisregels rechtsgeldig zijn. Derhalve wordt in dit rapport onderzocht welke huisregels binnen RIBW MB zijn toegestaan zodat de rechtspositie van individuele cliënten is gewaarborgd.

Bij toetsing van de aanvullende huisregels aan het wettelijk kader gebleken dat er vele bepalingen in zijn opgenomen die kunnen worden aangemerkt als juridisch onjuist. De reden hiervoor is per bepaling verschillend maar over het algemeen kan worden vastgesteld dat de aanvullende huisregels veel praktijkgerichte onderwerpen bevatten die niet in huisregels mogen worden geregeld en derhalve in strijd zijn met het wettelijk kader. Hierbij gaat het met name om bepalingen die niet algemeen mogen worden geregeld maar die individueel in het begeleidingsplan van een cliënt dienen te worden geregeld.

Toon meer
Trefwoorden
Thema
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
AfdelingJHS Juridische Hogeschool Avans-Fontys
PartnersRIBW Midden-Brabant
Datum2011-05
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk