De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Juridische mogelijkheden bij de aanpak van (sociale) woonoverlast

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Juridische mogelijkheden bij de aanpak van (sociale) woonoverlast

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een onderzoek naar de juridische mogelijkheden van de gemeente en ketenpartners in de aanpak van sociale woonoverlast veroorzaakt door multiprobleemgezinnen.

Bij huurwoningen is de woningcorporatie over het algemeen als eerste aan zet in de aanpak van woonoverlast. De woningcorporatie kan aan de overlastveroorzaker een huurrechtelijke gedragsaanwijzing opleggen. De gedragsaanwijzing heeft, vanwege de gerichte aanpak van de woonoverlast, een grote toegevoegde waarde. De woningcorporatie kan bij woonoverlast ook de huurovereenkomst ontbinden.

De burgemeester kan een woning, op grond van artikel 174a Gemeentewet, sluiten indien door gedragingen in een woning de openbare orde rondom de woning ernstig verstoord wordt. Uit de jurisprudentie blijkt dat het sluiten van een woning op grond van artikel 174a Gemeentewet niet vaak de rechterlijke toets doorstaat. Daarnaast is het verlies van een woning erg ingrijpend en dient dit in de aanpak van woonoverlast slechts als uiterste middel te worden ingezet. Als er een woonoverlast situatie is waarbij sprake is van drugshandel of de aanwezigheid van drugs dan kan de burgemeester op basis van de Wet Damocles een woning sluiten. Als de veroorzakers van woonoverlast tevens overlastgevend gedrag in de wijk vertonen zijn er andere bestuursrechtelijke instrumenten die een bijdrage kunnen leveren aan de totale (woon)overlast aanpak. Als er een strafbaar feit is gepleegd zijn er strafrechtelijk ook een aantal mogelijkheden die een bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van woonoverlast.

Zodra de overlast impact heeft op de openbare ruimte moet de gemeente de regierol vervullen. Dit kan ze doen door in de aanpak per fase de regierol en de verantwoordelijkheden inzichtelijk te maken.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
AfstudeerorganisatieGemeente ‘s-Hertogenbosch
Datum2016-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk