De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Digitaal uit elkaar?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Digitaal uit elkaar?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De opkomende digitalisering zorgt voor een eenvoudige en efficiënte manier van werken en leven. De digitalisering brengt ook met zich mee dat de (echt)scheiding op een andere wijze zal gaan verlopen dan dat men tot op heden gewend is geweest. Tegenwoordig kan namelijk online gescheiden worden. Digitaal uit elkaar, het is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Settlement heeft als opdrachtgever onderzoekster de opdracht gegeven om te bezien waar mogelijke risico’s uit voortvloeien als het gaat om online scheiden.
De centrale vraag luidt als volgt:

“Welke aanbevelingen kunnen aan Settlement worden gedaan met betrekking tot de eventuele juridische risico’s die het online scheidingsplatform met zich meebrengt, gelet op de relevante wet- en regelgeving?”

Als de offline scheidingsprocedure wordt vergeleken met de online procedure, dan komt naar voren dat bij de online procedure tot scheiden de verantwoordelijkheid en inzet bij de cliënt liggen. Bij het online proces kan de cliënt een keuze maken uit drie verschillende pakketten die bijdragen aan het opstarten en voltooien van de scheiding. Afhankelijk van het gekozen pakket moet de cliënt zelf zorg dragen voor het opmaken en verzenden van de benodigde documenten. Bij een eenvoudige scheiding, waar geen kinderen in het spel zijn en er praktisch geen verdeling meer hoeft te worden gemaakt kan de online scheiding een prima alternatief zijn ten opzichte van de wettelijke procedure. Als het om een complexe scheiding gaat, dan is het maar de vraag of wijs is de online methode toe te passen.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
OpleidingHBO-Rechten
AfstudeerorganisatieSettlement
Datum2017-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk