De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Herziene Rijnvaartakte en de binnenvaart

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Herziene Rijnvaartakte en de binnenvaart

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie gaat over de invloed die de Herziene Rijnvaartakte heeft op de binnenvaart wet- en regelgeving. De Herziene Rijnvaartakte is een verdrag dat in 1868 werd afgesloten tussen de Rijnoeverstaten Duitsland, Frankrijk en Nederland. De Herziene Rijnvaartakte reguleert het internationale vervoer van goederen en personen met binnenvaartschepen over de Rijn.
Ten behoeve van de veiligheid op de Rijn zijn reglementen opgesteld. Naast voornoemde reglementen kent de Herziene Rijnvaartakte een eigen straf- en civiel recht, het zogenaamde Rijnprocesrecht en een eigen sanctieregime.
De reglementen voortgekomen uit de Herziene Rijnvaartakte zijn niet één op één van toepassing verklaard op de overige wateren. Dit betekent dat de wet- en regelgeving aangaande de binnenvaart in Nederland een gescheiden regime kent. Een regime voor de aktewateren en een regime voor de overige wateren.
De regelgeving in de binnenvaart is gecompliceerd, mede door dit gescheiden regime. Deze complexiteit bemoeilijkt de handhaving. Deze scriptie beschrijft hoe de wet- en regelgeving in de binnenvaart geïnterpreteerd moet worden. Vervolgens worden in de scriptie ten behoeve van de handhaafbaarheid van deze wet- en regelgeving aanbevelingen gedaan. Met deze interpretatie en aanbevelingen kan de Inspectie Leefomgeving en Transport beleid opstellen waardoor het toezicht op deze wet- en regelgeving verbetert.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
PartnersInspectie Leefomgeving en Transport
Datum2013-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk