De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Opvolgend werkgeverschap bij een doorstart na faillissement

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Opvolgend werkgeverschap bij een doorstart na faillissement

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Door de invoering van de WWZ is het arbeidsrecht in 2015 ingrijpend gewijzigd. Per 1 juli 2015 is de wijziging met betrekking tot de ketenregeling, de ontslagroutes, de transitievergoeding, de Ragetlie-regel en het begrip opvolgend werkgeverschap in werking getreden. In dit onderzoek staat het begrip opvolgend werkgeverschap centraal.

Dit onderzoek naar de arbeidsrechtelijke problematiek die speelt indien sprake is van opvolgend werkgeverschap bij een doorstart na faillissement is verricht in opdracht van DAS Rechtsbijstand. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat opvolgend werkgeverschap een belangrijke rol speelt ten aanzien van het aantal dienstjaren waarover een werknemer beschikt bij een doorstart na faillissement. Indien opvolgend werkgeverschap wordt aangenomen tellen de dienstjaren die de werknemer bij de failliet heeft doorgebracht mee bij de doorstarter.

De belangrijkste aanbeveling is dan ook dat de doorstarter inzichtelijk moet hebben over hoeveel dienstjaren werknemers beschikken alvorens hij hun een arbeidsovereenkomst aanbiedt. Het aantal dienstjaren van een werknemer heeft met name invloed op de toepassing van het afspiegelingsbeginsel en de hoogte van de transitievergoeding. Daarnaast speelt het arbeidsverleden van de werknemer een grote rol bij de toepassing van de ketenregeling en de Ragetlie-regel.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingHBO-Rechten
PartnerDAS Rechtsbijstand
Datum2018-01-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk